De institutionele vraag naar Bitcoin schiet omhoog

By: Konstantin Anissimov
Konstantin Anissimov
Konstantin Anissimov is de uitvoerend directeur van de internationale cryptocurrency-exchange CEX.IO. Hij behaalde zijn Executive MBA-programma diploma aan de… read more.
on dec 2, 2020
  • Bitcoin steeg naar een nieuw recordniveau door de institutionele vraag.
  • BTC wordt nu beschouwd als een waardeaccumulator onder miljardairs.
  • Ongeacht deze positieve ontwikkelingen lijkt Bitcoin klaar voor een duikvlucht.

Bitcoin steeg voor het eerst sinds medio december 2017 naar een nieuw recordniveau. Hoewel de belangstelling onder institutionele beleggers omhoogschiet, wijst een bepaalde technische indicator op een scherpe daling alvorens verdere winst te boeken.

Institutionele beleggers kunnen er geen genoeg van krijgen

Bitcoin werd vroeger beschouwd als een speculatief financieel instrument dat door detailhandelaren werd gebruikt om snel geld te verdienen. Dit verhaal was te zien tijdens de hele bull run van 2015-2017, terwijl de prijzen met bijna 10.000% omhoogschoten. Gedurende deze periode van twee jaar ging de pionierende cryptocurrency van een dieptepunt van $ 200 naar een piek van bijna $ 20.000.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Nu lijkt het erop dat de aanhoudende bullish-cyclus wordt aangedreven door institutionele beleggers die Bitcoin gebruiken als een waardeopslag.

De legendarische Amerikaanse hedgefondsbeheerder Stanley Druckenmiller is een van de vele miljardairs die hebben bekend een aanzienlijk aantal BTC te bezitten. Druckenmiller is van mening dat deze nieuwe activaklasse betere kenmerken van veilige havens vertoont dan goud, aangezien het dunner en minder liquide is, met een hogere bèta.

De stijgende vraag naar Bitcoin onder grote spelers is ook te zien vanuit een ketenperspectief. Sinds de aanhoudende opwaartse trend begin oktober van start ging, is het aantal grote transacties met een waarde van $ 100.000 of hoger gestaag toegenomen.

Op 11 oktober waren er ongeveer 9.800 grote transacties op het Bitcoin-netwerk. Tegenwoordig schommelt deze statistiek rond de 20.000 grote transacties, wat neerkomt op een stijging van 105% in deze korte periode. Een dergelijke opwaartse trend is een duidelijk signaal dat het vertrouwen in BTC bij institutionele beleggers toeneemt.

Ondanks de groeiende vraag naar de cryptocurrency, suggereert een bekende technische index op Wall Street dat er een correctie op het punt staat te beginnen.

Technische analyse: Bitcoin lijkt klaar om te corrigeren

De Tom Demark (TD) Sequential indicator presenteerde een verkoopsignaal op Bitcoin’s maand Heikin-Ashi grafiek. De bearish formatie ontwikkelde zich in de vorm van negen groene kaarsen. Dit soort technisch patroon suggereert dat Bitcoin gebonden kan zijn aan een één-tot-vier-maandelijkse correctie van de streepjes voordat de bull-run wordt hervat.

Op basis van historische gegevens was de TD-opstelling uiterst nauwkeurig in het voorspellen van lokale toppen op de trend van BTC. Het presenteerde zelfs een verkoopsignaal in december 2017, net voordat de bearmarkt van 2018 begon. Om deze reden moet de huidige prognose serieus worden genomen, ondanks de bullish prijsactie van de afgelopen maanden.

Door de Fibonacci-retracementindicator te meten vanaf het dieptepunt van december 2018 van $ 3.150 tot het recente hoogste punt ooit van $ 19.837, kunnen meerdere doelen worden gedefinieerd.

Op basis van deze technische indicator zou een piek in verkooporders rond de huidige prijsniveaus Bitcoin naar $ 16.300 kunnen duwen. Maar als de verkoopdruk sterk genoeg is, kunnen de prijzen dalen naar het volgende kritieke ondersteuningsgebied, ongeveer $ 13.500.

Hoewel de TD-setup suggereert dat Bitcoin klaar is om terug te keren, moet de recente piek van $ 19.837 worden gehandhaafd om de bearish vooruitzichten te valideren. Als het dit niet doet, zal dit waarschijnlijk leiden tot een piek in opwaartse druk, aangewakkerd door een toestand van FOMO onder investeerders. Als het door deze weerstandsbarrière heen snijdt, zou BTC kunnen streven naar $ 24.500, of zelfs $ 30.000.

Belangrijkste prijsniveaus om in de gaten te houden

Gezien de hoge mate van speculatie rond Bitcoin, is het niet duidelijk wanneer er een steile correctie zal plaatsvinden. In 2017, toen BTC probeerde boven het hoogste punt ooit van $ 1.200 in 2013 te klimmen, overschreed het kort deze mijlpaal, om vervolgens een duikvlucht van 32% te maken. Als de geschiedenis zich herhaalt, kan zich nu een vergelijkbare prijsactie ontwikkelen.

Een correctie van 30% ten opzichte van het recente hoogtepunt van $ 19.837 zou de cryptocurrency naar $ 13.000 kunnen zien duiken, zoals vermeld in de vorige analyse. Te veel analisten letten echter op deze fractal, wat de effectiviteit ervan vermindert. Om deze reden is het cruciaal om te wachten op een dagelijkse candlestick die dicht boven de overheadweerstand ligt, omdat dit de bearish vooruitzichten ongeldig kan maken.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money