De prijzen voor hout stijgen door de gestegen bouwuitgaven

Geschreven door: Faith Maina
december 3, 2020
  • De bouwuitgaven in de VS stegen met 1,3% in oktober.
  • Investeerders rekenen op wederopbouwprojecten na het officiële einde van het Atlantische orkaanseizoen.
  • Record-lage rentetarieven en een verzwakkende Amerikaanse dollar hebben de trend gekatalyseerd.

De houtprijzen bevinden zich op het hoogste niveau sinds september 2020. Na oktober met een dip te hebben afgesloten, zijn de Random Length Lumber Futures met ongeveer 23,44% gestegen om te worden verhandeld tegen $ 649. Een verzwakking van de Amerikaanse dollar en toegenomen bouwactiviteiten hebben de rally gekatalyseerd.

Hout prijzen

De bouwuitgaven in de VS stijgen

Op 1 december, bleek volgens het Amerikaanse ministerie van Handel dat de bouwuitgaven in het land met 1,3% waren gestegen in oktober. Analisten hadden een stijging van 0,8% voorspeld. De winsten volgden de neerwaartse correctie van september tot een daling van 0,5%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De bouw van eengezinswoningen droeg grotendeels bij aan de winst van oktober. Het tekort aan nieuwe eengezinswoningen zet bouwers al maanden aan om dergelijke projecten op te voeren. Vervolgens steeg de bouw van deze huizen in oktober met 5,6%. Het was een van de factoren die de stijging van 2,9% in particuliere woningbouw mogelijk maakte.

COVID-19 heeft geleid tot meer migratie naar Amerikaanse buitenwijken. Bovendien handhaafde de Federal Reserve de ongekend lage rentetarieven tussen 0% en 0,25%. De lage rentetarieven hebben de betaalbaarheid van kredieten verbeterd; een aspect dat de vraag naar woonhuizen heeft doen toenemen, vandaar de stijging van de houtprijzen.

De verzwakking van de dollar bevordert de houtprijzen

Voor iedereen die in grondstoffen wilt investeren , is een verzwakking van de Amerikaanse dollar een bullish teken. De waarde van de dollar heeft een omgekeerde relatie met de prijzen van verschillende grondstoffen. De Amerikaanse dollarindex (DXY) wordt verhandeld op $ 90,97, het laagste niveau sinds april 2018. Deze zwakke dollaromgeving heeft de stijging van de houtprijzen ondersteund.

Analisten voorspellen dat de neerwaartse trend zich zal voortzetten in 2021. Tijdens een toespraak over Bloomberg Markets zei Julio Callegari, hoofdportefeuillemanager van JPMorgan, “we zijn nog steeds bevooroordeeld voor een verzwakking van de dollar, vooral nu we 2021 ingaan. We denken eigenlijk dat we de belangrijkste elementen hebben voor een zwakke dollar.”

Het weer in de VS is gunstig voor bouwactiviteiten

De houtmarkt reageert verder op het nieuws dat het zware Atlantische orkaanseizoen officieel is afgelopen. Van de 30 geregistreerde stormen troffen er 12 de Amerikaanse kusten. Het aantal is hoger dan het record van 9 in 1916. Het seizoen omvatte ook 13 orkanen. Laura was de zwaarste orkaan. De orkaan heeft een schade van ongeveer $ 14 miljard achtergelaten.

Nu het orkaanseizoen officieel voorbij is, beginnen de wederopbouwactiviteiten. Als gevolg hiervan zal er een grote vraag naar hout zijn; een factor die de prijzen hoger zal drukken.

Tegelijkertijd hebben de meeste staten in Midden- en Oost-VS sinds augustus warm weer. Omdat de hoge temperaturen in november aanhouden, zijn bouwers het hele seizoen actief geweest. De voortdurende werkzaamheden op bouwplaatsen hebben de houtprijzen ondersteund.