De stijging van koffieprijzen zal zich waarschijnlijk voortzetten

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on dec 30, 2020
  • De koffieprijzen stijgen wat waarschijnlijk doorzet tot in 2021.
  • Het ongunstige weer in Vietnam en Brazilië heeft de bezorgdheid over de koffieaanvoer vergroot.
  • Beleggers hebben goede hoop dat de pre-pandemische norm zal terugkeren.

Woensdag stegen de koffieprijzen met 0,04% om te verhandelen op $ 125,45. De uptrend is een reactie op de ongunstige weersomstandigheden in Brazilië en Vietnam. Vervolgens zijn er zorgen over het aanbod van de grondstof. Terwijl de wereld zich voorbereidt om een nieuw jaar in te luiden, zijn beleggers optimistisch dat de pre-pandemische norm zal terugkeren. De norm zou de heropening van koffiewinkels en andere vestigingen omvatten, een aspect dat de vraag naar koffie zou vergroten.

Koffieprijzen

Weerpatronen vergroten de bezorgdheid over de koffie aanvoer

Het weer is een van de factoren achter de stijging van de koffieprijzen. Brazilië en Vietnam zijn de twee grootste koffieproducenten ter wereld. Ze hebben met name allebei te maken gehad met ongunstige weersomstandigheden.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Enerzijds heeft Vietnam te maken gehad met zware regenval. Het is het oogstseizoen in het land; een periode die veel zon vereist voor het rijpen van de koffiebonen. Vertraagde oogst heeft de bezorgdheid over de aanvoer van de Robusta-variëteit vergroot. Vietnam is de grootste exporteur van Robusta-koffiebonen; goed voor ongeveer 40% van de wereldwijde productie. Bovendien kopen sommige handelaren de producten om voorraden te reserveren, omdat ze verwachten dat de koffieprijzen in 2021 verder zullen stijgen.

In het geval van Brazilië heeft de minder dan normale neerslag invloed gehad op de koffieproductie. Hoewel de zuidelijke regio tijdens het kerstweekend wat regen heeft gekend, verwachten meteorologen dat het gebied hogere dan normale temperaturen en lager dan normaal vocht zal blijven registreren.

Weerkijkers die geïnteresseerd zijn in het investeren in grondstoffen maken zich ook zorgen over de aanhoudende La Niña. Typisch leidt dit weerfenomeen tot de vertraging van de Braziliaanse moesson. Het resultaat is een suboptimale bodemvochtigheid in belangrijke teeltgebieden. In deze periode is de moesson echter meestal hersteld. Dit jaar is de situatie anders omdat er nog steeds een lage moessonnat is. Als we 2021 ingaan, zal de prijsactie van koffie afhangen van de onderdrukking van La Niña in de komende maand.

De koffieprijzen rijden voort op het door vaccins geleide optimisme

Terwijl we ons voorbereiden om het nieuwe jaar in te luiden, zijn beleggers optimistisch dat de wereld COVID-19 binnenkort zal overweldigen. Bijvoorbeeld, op 23 december gaf Pfizer aan dat zij nog eens 100 miljoen coronavirus vaccin doses zal leveren naar de Verenigde Staten. De medicijnfabrikant zal 200 miljoen doses van het vaccin afleveren. Tegelijkertijd heeft AstraZeneca plc zijn vertrouwen uitgesproken in de doeltreffendheid van zijn vaccin tegen de nieuwe coronavirusstam.

Op 30 december begon de EU met haar vaccin uitrol. De inenting is gericht op meer dan 450 miljoen individuen in de regio. Deze vaccinupdates hebben het optimisme aangewakkerd dat de pre-pandemische norm het komende jaar waarschijnlijk zal terugkeren. Onderdeel van de norm is de consumptie van de koffiedrank buiten huis. De stijging van de koffieprijzen is het resultaat van het feit dat investeerders rekenen op de heropening van kantoren, luchtvaartmaatschappijen, restaurants, koffiewinkels en soortgelijke instellingen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld