Autofabrikanten nemen hun toevlucht tot versnelde productie

Geschreven door: Wajeeh Khan
januari 10, 2021
  • Autofabrikanten nemen hun toevlucht tot versnelde productie.
  • De vraag naar halfgeleiders herstelde zich snel na de eerste klap van COVID-19.
  • De NHTSA van de VS constateert geen defecten in de beoordeling van 662 duizend Tesla voertuigen.

Autofabrikanten waaronder Toyota Motor Corp, Nissan Motor, Ford Motor Co (NYSE: F) en Fiat Chrysler Automobiles zeiden vrijdag dat de vraag naar halfgeleiders zich snel herstelde na de eerste klap van de coronaviruspandemie, maar het aanbod bleef nog achter. Daarom, zo zeiden de autofabrikanten, zullen ze in januari hun toevlucht nemen tot de productie van auto’s.

In een aparte aankondiging waarschuwde collega Honda Motor Co ook dat de productie deze maand in Japan een klap zou kunnen krijgen vanwege het tekort aan halfgeleiderchips. Ford had in de eerste week van september ook gezegd dat het zijn Noord-Amerikaanse personeelsbestand met 1.000 banen zou verminderen om de economische klap van de aanhoudende coronavirus pandemie op te vangen.

Ford’s prestaties op de aandelenmarkt

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ford aandelen sloten vrijdag ongeveer 1,5% lager. De Amerikaanse multinational presteerde vorig jaar licht somber op de aandelenmarkt met een jaarlijkse daling van bijna 5%. Met £ 6,62 per aandeel heeft het aandeel zich scherp hersteld van een dieptepunt van £ 2,96 per aandeel in maart 2020. Op het moment van schrijven heeft het in Dearborn, Michigan gevestigde bedrijf een marktkapitalisatie van £ 25,93 miljard.

Fiat Chrysler zou de productie medio januari hervatten in zijn fabriek in Toluca, Mexico. Vanwege het tekort aan halfgeleiders zei de autofabrikant vrijdag dat het nu langer zal duren om de productie opnieuw op te starten in deze fabriek die Jeep Compass produceert.

FCA benadrukte ook dat zijn productiefaciliteit in Brampton, Ontario, waar Dodge Charger-, Chrysler 300- en Dodge Challenger-auto’s worden gebouwd, ook tijdelijk zal worden stilgelegd. De Amerikaanse autofabrikant Ford Motor deed ook een soortgelijke aankondiging met betrekking tot zijn fabriek in Louisville, Kentucky, waar Lincoln Corsair SUV’s en Ford Escape compacte crossover-voertuigen worden geproduceerd.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

De Amerikaanse NHTSA vindt geen defecten in Tesla-voertuigen

In apart nieuws van de auto-industrie zei de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) van de Verenigde Staten vrijdag dat het geen defecten had gevonden in de beoordeling van 662 duizend Tesla voertuigen.

Volgens Toyota Motor zal zijn productiehuis in Antonio, Texas, in januari minder Tundra-eenheden (full-size pick-up truck) produceren. De Japanse autofabrikant onthulde echter het exacte aantal eenheden dat waarschijnlijk verloren zou gaan.

Nissan had oorspronkelijk verwacht in januari 15.000 exemplaren van zijn Note mini MPV te produceren. Volgens de Nikkei-krant voorspelt de autofabrikant nu echter een aanzienlijk lagere productie van 5 duizend eenheden deze maand in zijn fabriek in Oppama.