Sojabonenprijzen stijgen naar hoogste punt in 7 jaar

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on jan 13, 2021
  • de prijzen van sojabonen zijn gestegen tot voorbij $ 1400 en worden verhandeld rond $ 1424; de hoogste prijs sinds juni 2014.
  • USDA bracht een bullish WASDE-rapport uit dat wordt gekenmerkt door een verminderde productie in de VS en Argentinië.
  • Het bureau heeft zijn ramingen voor de productie van Brazilië ongewijzigd gelaten op 133 miljoen ton.

De prijzen van sojabonen bevinden zich op het hoogste niveau sinds juni 2014. De prijs van de grondstof heeft het psychologische niveau van $ 1400 op de proef gesteld en overtroffen. Woensdag handelde het rond $ 1424, wat een stijging is van 0,41%. Het opwaartse momentum is grotendeels een reactie op het bullish WASDE-rapport dat dinsdag is vrijgegeven.

Sojabonenprijzen

Het WASDE-rapport van januari

Dinsdag heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw het WASDE-rapport van januari voor het seizoen 2020/21 vrijgegeven. Volgens het bureau zal de sojaproductie met 35 miljoen bushels dalen tot 4,135 miljard bushels. Dit ondanks schattingen voor het geoogste areaal van 82,3 miljoen hectare, wat iets hoger is dan in het rapport van december.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Bovendien wordt verwacht dat de gewasopbrengst 50,2 bushels per acre zal zijn; een cijfer dat een vermindering van 0,5 bushels vertegenwoordigt. USDA heeft de voorspelde productievermindering toegeschreven aan de productiedaling in Amerikaanse sojabonengebieden zoals Kansas, Iowa en Minnesota.

Het is duidelijk dat de Amerikaanse sojabonenvoorraden krap worden. Met betrekking tot het scenario zei Ben Brown, een econoom van de Universiteit van Missouri : “Als je kijkt naar de sojabonenvoorraden als percentage van ons gebruik, dan is dat 3%, wat erg krap is … Dit zijn enkele van onze krapste aandelen we hebben gezien in de afgelopen decennia, als je naar dat percentage van gebruik kijkt.”

Deze vooruitzichten worden verder onderbouwd door de cijfers van de USDA over import en export. De exportprognose van het bureau is 30 miljoen bushels hoger op 2,23 miljard bushels; dat is een recordcijfer. Tegelijkertijd zijn de schattingen van de aanvoer van sojabonen met 14 miljoen bushels verminderd in vergelijking met het rapport van december.

Bovendien wordt verwacht dat de productie uit Argentinië zal afnemen als gevolg van het aanhoudende droge weer. De productie in dit Zuid-Amerikaanse land zal naar verwachting met 2 miljoen ton afnemen tot 48 miljoen ton. Met name heeft het departement zijn ramingen voor de productie van Brazilië niet aangepast; waardoor het op 133 miljoen ton blijft. Als zodanig kan de markt ongeveer 3-4 weken te maken hebben met lage voorraden voordat de Braziliaanse producten binnenkomen. Degenen die geïnteresseerd zijn in het investeren in grondstoffen, voorspellen dat de prijzen zullen aanhouden in de huidige opwaartse trend.

Sojabonenprijzen technische vooruitzichten

In een dagelijkse grafiek worden sojabonenfutures verhandeld boven de 20 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. Vanuit dit perspectief zal de uptrend op de middellange termijn aanhouden. Bovendien zijn de prijzen getest en zijn ze erin geslaagd om voorbij het psychologische niveau van $ 1400 te komen. Dit is het hoogste cijfer sinds juni 2014. Op basis van de heersende marktwerking zijn de bulls in staat de markt een tijdje te beheersen.

Ik vermoed echter dat de prijzen van sojabonen zullen teruglopen voordat ze weer naar boven gaan. Met een RSI van bijna 90 liggen de prijzen ver in de overboughtzone. Investeerders zullen waarschijnlijk winst nemen voordat meer kopers inspringen en de prijzen van sojabonen opdrijven. Voor zowel beginnende als ervaren handelaren zijn handelscursussen nuttig bij het vaststellen van een geschikte handelsstrategie.

Sojabonenprijzen
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld