Tesco’s vergelijkbare omzet in de kerstperiode 8,1% is gestegen

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on jan 14, 2021
  • Tesco zegt dat de vergelijkbare omzet in de kerstperiode met 8,1% is gestegen.
  • De vergelijkbare omzet van de retailers in Q3 is 6,7% hoger dan vorig jaar.
  • Tesco verwacht £810 miljoen aan COVID-19 gerelateerde kosten in het boekjaar 2020-2021.

Tesco plc (LON: TSCO) zei donderdag dat de handel tijdens de kerstperiode robuust bleef. In de zes weken die op 9 januari gesloten werden, rapporteerde de retailer een 8,1% groei op jaarbasis in het VK in de vergelijkbare omzet. Voor het fiscale derde kwartaal als geheel, kwam Tesco’s vergelijkbare omzet 6,7% hoger uit.

CEO Ken Murphy reageerde donderdag op de financiële update en zei:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“We hebben een record-kerstfeest neergezet in al onze formats en kanalen.”

Tesco aandelen gleden meer dan 1% op de markt die donderdag werd geopend. Het aandeel won echter in het komende uur bijna de helft van het intradag verlies terug. Met inbegrip van de prijsactie handelt de retailer nu tegen een prijs per aandeel van 239 pence tegenover een dieptepunt van 203 pence per aandeel in de laatste week van oktober.

Tesco verwacht £810 miljoen aan COVID-19 gerelateerde kosten in 2020-2021

Tesco’s rapport komt een week na zijn collega, WM Morrison Supermarkets zei dat de vergelijkbare omzet 8,1% is gestegen te midden van de aanhoudende COVID-19 crisis die de regering van premier Johnson ertoe aanzette eerder deze maand een nieuwe nationale lockdown op te leggen. Deskundigen hadden echter een nog bredere groei van 8,3% op jaarbasis van de vergelijkbare omzet van Morrisons verwacht.

Voor fiscaal 2020-2021 voorspelt Tesco nu nog eens £ 810 miljoen aan kosten die worden toegeschreven aan de coronavirus pandemie die tot dusver meer dan 3,2 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk heeft besmet en iets minder dan 85 duizend doden heeft veroorzaakt. Ter vergelijking: de grootste Britse retailer had een kleinere klap van £ 725 miljoen verwacht als gevolg van de COVID-19 crisis in oktober.

Niettemin sprak Tesco het vertrouwen uit dat de gecorrigeerde bedrijfswinst voor de detailhandel in het boekjaar 2020-2021 ongewijzigd zal blijven ten opzichte van vorig jaar. Ook de kans op marginale verbetering blijft op tafel. De richtlijnen houden geen rekening met de terugbetaling van zakelijke tarieven ter waarde van £ 535 miljoen.

Tesco voorspelt een verlies van £200 miljoen voor Tesco Bank

Het in Welwyn Garden City gevestigde bedrijf verwacht dat Tesco Bank het boekjaar afsluit met een verlies van £ 175 miljoen tot £ 200 miljoen. In gerelateerd nieuws uit het Verenigd Koninkrijk sloeg Tesco deze week de handen ineen met andere supermarkten om shoppers zonder gezichtsmasker te verbieden.

Tesco presteerde vorig jaar enigszins somber op de aandelenmarkt met een jaarlijkse daling van iets minder dan 10%. Op het moment van schrijven heeft de Britse multinationale supermarktketen en verkoper van algemeen handelswaar een marktkapitalisatie van £ 23,34 miljard met een koers-winstverhouding van 21,05.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld