Xiaomi aandelen storten in na notering op de zwarte lijst

Geschreven door: Michael Harris
januari 15, 2021
  • Het ministerie van Defensie (DoD) heeft Xiaomi toegevoegd aan de Chinese zwarte lijst.
  • Het executive order verbiedt Amerikaanse investeerders om te investeren in bedrijven op de zwarte lijst.
  • Xiaomi aandelen daalden vrijdagochtend in Hong Kong meer dan 10%.

De aandelen van Xiaomi (HKG: 1810) daalden vrijdag nadat het ministerie van Defensie (DoD) de smartphonemaker had toegevoegd aan de lijst met bedrijven die naar verluidt verbonden zijn met het Chinese leger.

Fundamentele analyse: Amerikaanse investeerders gedwongen hun belangen te verkopen

Xiaomi, ’s werelds op twee na grootste smartphonemaker in het derde kwartaal van vorig jaar, is nu toegevoegd aan de zwarte lijst van bedrijven die te maken hebben met het uitvoerend bevel van Trump, ondertekend in november.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het bevel verbiedt Amerikaanse investeerders om te investeren in bedrijven die naar verluidt worden gecontroleerd door het Chinese leger en de heersende communistische partij. Daarom worden investeerders nu gedwongen hun belangen in Xiaomi te verkopen.

“Het ministerie is vastbesloten om de ontwikkelingsstrategie van de militair-civiele fusie van de Volksrepubliek China (VRC), die de moderniseringsdoelstellingen van het People’s Liberation Army (PLA) ondersteunt, onder de aandacht te brengen en tegen te gaan door ervoor te zorgen dat het toegang heeft tot geavanceerde technologieën en expertise die is verworven en ontwikkeld door die VRC-bedrijven, universiteiten en onderzoeksprogramma’s die civiele entiteiten lijken te zijn”, zei de DoD in een verklaring.

Xiaomi reageerde door dergelijke claims af te wijzen.

“Het bedrijf herhaalt dat het producten en diensten levert voor civiel en commercieel gebruik. Het bedrijf bevestigt dat het geen eigendom is van, gecontroleerd wordt door of gelieerd is aan het Chinese leger, en dat het geen ‘communistische Chinese militaire compagnie’ is zoals gedefinieerd onder de NDAA”, aldus Xiaomi in de verklaring.

“[Het bedrijf zal] passende maatregelen nemen om de belangen van het bedrijf en zijn aandeelhouders te beschermen.”

Het valt nog te bezien of de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden de koers van de regering om prominente in China gevestigde bedrijven op de zwarte lijst te zetten, zal omkeren.

Technische analyse: aandelen nemen een scherpe duik

De Xiaomi aandelenkoers liep meer dan 10% lager uit op de vrijdagochtend in Hong Kong om een volatiele handelssessie te starten. Op een gegeven moment werden aandelen op een dag ongeveer 14% lager verhandeld om de laagste niveaus in een maand af te drukken.

Xiaomi koers dagelijkse grafiek (TradingView)

De duik stopte om 28.40, waar de horizontale ondersteuningslijn dichtbij ondersteuning biedt. Een diepere pullback zal gericht zijn op 25,70, wat een sterkere ondersteuning biedt. Aan de positieve kant zal 31.40 nu als weerstand fungeren.

Samenvatting

Xiaomi aandelenkoers kelderde vandaag met meer dan 10% nadat het ministerie van Defensie (DoD) het bedrijf had toegevoegd aan de lijst van bedrijven die naar verluidt worden gecontroleerd door het Chinese leger en de communistische partij.