Koperprijzen stijgen na gegevens over het Chinese bbp

Geschreven door: Faith Maina
januari 18, 2021
  • Het BBP van China groeide met 6,5% in Q420, wat de schattingen overtrof.
  • De industriële productie van het Middenrijk steeg op jaarbasis met 7,3%.
  • Terwijl de koperprijzen stegen, is er sprake van prijsconsolidatie als gevolg van de COVID-19uitbraak in Peking.

De koperprijzen stegen maandag met 1% om te worden verhandeld op $ 3,63. De stijging is een reactie op de bullish cijfers die eerder vandaag werden vrijgegeven over de groei van het Chinese bbp en de industriële productie. De cijfers hebben het positieve sentiment over de stijgende vraag naar koper in China aangewakkerd. De waargenomen prijsconsolidatie is echter te wijten aan het recente rapport over een uitbraak van coronavirus in het Aziatische land.

Koperprijzen

De koperprijzen reageren op de bullish cijfers van het Chinese Nationale Bureau voor de Statistiek. Maandag gaf het bureau aan dat de industriële productie (joj) in december met 7,3% is gestegen. De lezing overtrof de schattingen van 6,9% en de 7,0% van vorige maand.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Sinds augustus 2020 groeit de industriële productie in het land gestaag; de voorspellingen van experts overtreffen. Terwijl de vorige lezing op één lijn lag met de schattingen, was deze een punt hoger dan die van de voorgaande maand.

De bullish trend is ook year-to-date waarneembaar. In december steeg de industriële productie met 2,8%, wat hoger was dan de 2,3% in november. De economische veerkracht van China is bevorderd door de export. Terwijl landen over de hele wereld moeite hadden om het hoofd boven water te houden op het hoogtepunt van de coronaviruspandemie, groeide de industriële productie van het Middenrijk gestaag. In feite zijn de year-to-date cijfers sinds maart 2020 positief.

De koperprijzen reageren verder op de gestage groei van het Chinese bbp. In Q420 groeide het bbp van de op een na grootste economie met 6,5%. Het versloeg de voorspelde 6,1% en overtrof de 4,9% van Q3 verder. Hoewel de cijfers de schattingen misten in Q3, was er nog steeds een aanzienlijke groei ten opzichte van de 3,2% in Q2.

Op 14 januari bleek uit de vrijgegeven gegevens dat de handelbalans van China op 78.170.000.000 stond in december. Analisten hadden een waarde van 72,35 miljard voorspeld, wat een daling zou zijn geweest ten opzichte van de 75,40 miljard in november. Het Aziatische land heeft drie maanden op rij een handelsoverschot opgetekend.

Voor degenen die in grondstoffen willen investeren, zijn het bbp, de industriële productie en de handelsbalans uit China een indicatie van een stijgende vraag naar koper. Hoewel de export in december langzamer groeide dan in november, overtrof ze nog steeds de schattingen van 15,0% tot 18,1%.

Onder de Chinese goederen die een stijgende vraag zagen, zijn apparatuur voor de gezondheidszorg en gadgets voor thuiswerken. Met name koper is een cruciaal metaal in de elektrische en industriële sectoren. Als zodanig is een toename van de vraag naar dergelijke producten optimistisch voor de koperprijzen. De vraag is hoog genoeg geweest om een bottleneck te veroorzaken aan de aanbodzijde, vooral in Europa en de VS.

Terwijl koper in het groen handelt, is er een waarneembare prijsconsolidatie. De recente uitbraak van het coronavirus in het Middenrijk trekt de aandacht van investeerders. Op 13 januari meldde Beijing meer dan 100 COVID-19 gevallen, dat is het hoogste cijfer sinds juli 2020. Als gevolg daarvan heeft de overheid beperkende maatregelen ingevoerd als de strengste sinds de verklaring dat de ziekte tot een pandemie is benoemd.