Cacaoprijzen: Is de stijging van de vraag voldoende?

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on jan 19, 2021
  • Vermalingen van cacaobonen in Noord-Amerika zijn in Q4 van 2020 met 6,95% gestegen.
  • Cacaoboeren in Ivoorkust protesteren vanwege de stijgende voorraden.
  • Cacaoprijzen zijn 1,08% gestegen, maar vinden weerstand rond de $2535.

Cacaofutures worden verhandeld tegen ongeveer $ 2527, wat een stijging is van 1,08%. De prijzen reageren op de vrijgegeven gegevens over de stijging van het vermalen van cacaobonen in Noord-Amerika. De cijfers geven aan dat de vraag naar de grondstof in het afgelopen kwartaal is gestegen. Op een 4-uur grafiek vinden de cacaoprijzen echter weerstand rond het $ 2535 niveau naarmate de voorraden in Ivoorkust blijven toenemen.

Cacaoprijzen

De cacaovoorraden van Ivoorkust nemen toe

Aan de kant van het aanbod reageren de cacaoprijzen op de voorraden die in Ivoorkust worden opgebouwd. Maandag begonnen cacaoboeren in deze topcacaoproducent vreedzame protesten tegen het aanhoudende tekort aan bonenkopers.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Er is meer dan 100.000 ton cacaobonen opgeslagen in coöperaties en boerderijen in dit West-Afrikaanse land. Het onverkochte bedrag komt overeen met ongeveer een derde van de maandelijkse productie van het land tijdens het huidige seizoen.

Met name is de situatie een vicieuze cirkel die alle belanghebbenden treft, inclusief de exporteurs, coöperaties en boeren. Volgens de Ivoriaanse cacao-exporteurs vroegen chocoladefabrikanten in de Verenigde Staten en Europa om uitstel van de leveringen van oktober tot december naar de periode van januari tot maart.

De herschikking heeft geresulteerd in minder leveringen van cacaobonen vanuit het land. In een poging om met deze situatie om te gaan, heeft de Coffee and Cocoa Council de registratie van aanvullende producten van coöperaties stopgezet. Coöperaties hebben daardoor niet langer de ruimte of het geld om bij boeren te kopen.

Naast de opbouw van voorraden, protesteren boeren ook tegen de lager dan beloofde prijzen. Eind vorig jaar uitten cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust hun bezorgdheid over de onwil van sommige chocoladebedrijven om de vastgestelde premie van $ 400 per ton te betalen.

Germain Koffi, een leider van de Anaproci-boerengroep, heeft aangegeven dat de kopers eisen dat de coöperaties betalingen van 1.000 CFA-frank aan de boeren documenteren, maar dat ze slechts 800 CFA-frank betalen. De lage prijzen zijn frustrerend voor boeren die in armoede leven en voor hun basisbehoeften uitsluitend op de onderneming vertrouwen.

Cacao-vermalingen stijgen

Het toegenomen aanbod van cacaobonen is in verband gebracht met de coronavirus gerelateerde daling van de vraag naar chocolade en andere zoetwaren. Recente gegevens duiden echter op een stijging van de vraag; wat goed nieuws is voor degenen die willen investeren in grondstoffen zoals cacao.

In Q420 stegen de cacao-vermalingen in Noord-Amerika met 6,95% tot 118.043 metrische ton. De gegevens vrijgegeven door de Nationale Banketbakkers Association op 14 januari is meestal een maatstaf van de vraag. Het rapport richt zich op vermalingen in de Verenigde Staten, Canada en Mexico, in 17 fabrieken. Onder de rapporterende bedrijven bevinden zich Nestle, Mars Wrigley Confectionery en Barry Callebaut.

Op maandag, Gepex, een vereniging van Ivoriaanse cacao-exporteurs, ook vrijgegeven gegevens waaruit blijkt dat slijpmachines 147.000 ton per 31 december had verwerkt. Het cijfer is een stijging van 5.000 ton op jaarbasis.

Nummers over Europa’s cacaoboon vermalingen voor Q4’20 staan gepland om 20 januari gepubliceerd te worden. Het zal interessant zijn om het vraagniveau van de grondstof te zien en hoe de cacaoprijzen op de gegevens reageren.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld