WSB: Goudprijzen draaien lager nu het handelsvolume stijgt

Geschreven door: Michael Harris
januari 29, 2021
  • De goudprijs is gisteren van koers veranderd om op de dag lager te sluiten.
  • De goudmarkt kende gisteren het hoogste volume in twee weken.
  • Een pauze van minder dan $1.830 per ounce opent de deur voor een snelle trip naar $1.800 per ounce.

De goudprijs is gistermiddag met meer dan 1% gedaald toen de volatiele handel op Wall Street doorging te midden van de ‘Wallstreetbets’-razernij.

Fundamentele analyse: Fundamentals komen op de achterbank

In tijden als deze zijn de fundamentele gegevens en rapporten minder relevant. Een rapport gepubliceerd door de World Gold Council (WGC) zei te verwachten dat de goudconsumptie in India zich dit jaar zal herstellen na het bereiken van het laagste niveau in 26 jaar in 2020 als resultaat van een gestegen verkoop, is tegenwoordig minder relevant omdat de investerende gemeenschap zijn ogen op het WSB-verhaal richt.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In een normalere handelsomgeving zouden goudhandelaren dit rapport gebruiken als een bullish katalysator. WGC zei dat verhoogde goudaankopen door India de prijzen van het edelmetaal kunnen ondersteunen, die vorig jaar naar een recordhoogte zijn gestegen, maar het kan ook het handelstekort van het land vergroten en wegen op de worstelende roepie.

Door het coronavirus veroorzaakte lockdown-beperkingen wogen op de Indiase vraag naar goud, die in 2020 met 35% daalde tot 446,4 ton, het laagste niveau sinds 1994, aldus de WGC in een nieuw rapport.

Maar de raad zei dat het verwacht dat de vraag dit jaar zal herstellen tot dicht bij het niveau van 2019, aangezien het economisch herstel naar verwachting ook zal toenemen, dankzij een daling van het aantal coronavirusinfecties, zei Somasundaram PR, de algemeen directeur van de WGC India.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds zal de economie van India in 2021 naar verwachting 11,5% stijgen.

“Naarmate de lockdowns werden versoepeld en de normalisatie-inspanningen geleidelijk werden ingevoerd, steeg de invoer in het kwartaal van december met 19% op jaarbasis, wat wijst op de positieve impact van de opgekropte vraag. Dit zal naar verwachting doorgaan in 2021”, zei Somasundaram.

India importeerde 164,4 ton goud in december, het hoogste in zes kwartalen, gedreven door een sterke vraag tijdens de belangrijkste hindoefestivals van Dussehra en Diwali, voegde de WGC eraan toe.

Technische analyse: volume stijgt

Omdat de edelmetaalmarkt extreem liquide is, is het moeilijker om grotere stappen te zetten. Geschat wordt dat de marktkapitalisatie van de goudmarkt meer dan $ 10 biljoen bedraagt.

Goud dagelijkse grafiek (TradingView)

De goudprijs is gisteren van koers veranderd om op de dag lager te sluiten. Kijkend naar het volume, zag de goudmarkt gisteren het hoogste volume van de afgelopen twee weken, toen hedgefondsen hun portefeuilles aanpasten om de laatste sterke stijging van de volatiliteit weer te geven.

De goudprijs handelt nu onder de weerstandszone rond $ 1.850 per ounce. Een pauze van minder dan $ 1.830 per ounce opent de deur voor een snelle trip naar $ 1.800 per ounce.

Samenvatting

De World Gold Council (WGC) bracht een nieuw rapport uit waarin het zei dat het schat dat de goudconsumptie in India dit jaar zal herstellen, nadat het in 2020 naar een dieptepunt in 26 jaar is gedaald.