CNBC’s Santoli: Short hedgefondsen zijn niet ‘krachtig’

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson woont in Montreal met zijn vrouw en dochter, kijkt graag naar hockey en is op een levenslange zoektocht… read more.
on jan 31, 2021
  • Hedgefondsen met short posities zijn geen "krachtige roofdieren", stelt Mike Santoli van CNBC.
  • Short verkopen is historisch gezien een minder winstgevende strategie.
  • Shorts zijn in januari met netto $50 miljard gedaald.

De epische strijd die zich afspeelt in de aandelen van GameStop Corp. (NYSE: GME) is niet de strijd tussen David en Goliath die sommigen in de media beweren. Volgens Michael Santoli van CNBC zijn hedgefondsen in feite verre van de “almachtige roofdieren” die een moorddadige shortpositie naar nul maken.

Short verkopen is geen winstgevende strategie

Over het algemeen is shortpositie in aandelen niet alleen een dure strategie vanwege de extra kosten van het lenen van aandelen, maar shortposities hebben aan de andere kant ondermaats gepresteerd, schreef Santoli voor CNBC.com. Gegevens van de strategen van JP Morgan van vorige week toonden aan dat een zeer drukke shorttrading de afgelopen jaren grotendeels in lijn met de markt als geheel presteerde.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens gegevens van BarclayHedge variëren de jaarlijkse rendementen voor hedgefondsen met short posities in de afgelopen vijf jaar zelfs van min 3% tot plus 9%. Maar over dezelfde periode kende de S&P 500-index gemiddeld 15% per jaar.

“Als hedgefondsen marktpesters waren die in staat waren om hun gang te gaan met aandelen waarin ze stapelen, waarom zouden ze zich dan hebben beperkt tot zulke magere beloningen?” schreef hij.

In het geval van GameStop is er voldoende reden om aan te nemen dat hedgefondsen slechts een kostbare fout maakten door hun hand te veel uit te strekken op een shortpositie en dat ze blootgesteld en kwetsbaar waren.

$50 miljard aan verliezen

Gegevens van Ortex wijzen op short sellers die sinds het begin van 2021 netto $ 50 miljard hebben verloren. Dit grote aantal is natuurlijk het directe gevolg van grote short posities die een golf van koopwaanzin ervaren, veroorzaakt door Reddit-handelaren.

Piper Sandler-analist Richard Repetto berekende dat GameStop en andere squeeze-aandelen die de krantenkoppen domineerden in de afgelopen week ergens tussen de 4,6% en 7,6% van het totale geconsolideerde aandelenvolume in de VS vertegenwoordigden, schreef Santoli. In perspectief gesteld, vertegenwoordigt dezelfde groep aandelen doorgaans slechts 0,5% van het normale volume.

De intradag volatiliteit van de afgelopen week bedroeg gemiddeld 72,2% ten opzichte van de bredere S&P 500’s 1,5% volatiliteit.

Geen reden tot paniek

Beleggers die verwachten dat de extreme volatiliteit die wordt waargenomen in een handvol aandelen met een hoge shortpositie, overslaat naar de bredere markt, zouden ’s nachts rustig kunnen slapen, vervolgde Santoli. De totale marktkapitalisatie van alle aandelen met een short-to-float-ratio van meer dan 20% is slechts $ 40 miljard, of 0,1% van de totale waarde van de aandelenmarkt in totaal $ 40 biljoen.

“En ervan uitgaande dat het squeeze-and-chase-spel doorgaat totdat de shorts de speelplaats verlaat, zou dit resulteren in een markt met nog lager ‘short cushion’, wat een tegenwind is voor aandelen vanuit een contrair perspectief”, schreef hij.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld