Glencore’s productie van kolen en koper was als verwacht

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on feb 3, 2021
  • Glencore zegt dat de productie van kolen en koper in 2020 als verwacht was.
  • Het multinationale mijnbouwbedrijf benoemt Cynthia Carroll tot lid van zijn bestuur.
  • De goud- en zilverproductie waren 3% en 2% hoger op jaarbasis.

In een aankondiging op woensdag zei Glencore plc (LON: GLEN) dat de productie van kolen en koper in 2020 overeenkwam met zijn verwachtingen, ondanks de nieuwe COVID-19 variant die het Verenigd Koninkrijk vorige maand in een andere lockdown duwde.

Glencore aandelen openden woensdag ongeveer 1,5% hoger, maar verloor de volledige intradag winst in het volgende uur. Inclusief de prijsactie wordt het aandeel nu verhandeld tegen een prijs per aandeel van £ 2,44. Ter vergelijking: het was in maart 2020 gedaald tot slechts £ 1,13 per aandeel, toen de impact van de COVID-19 crisis op zijn hoogtepunt was.

Glencore benoemt Cynthia Carroll in het bestuur

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Glencore rapporteerde 106,2 miljoen ton steenkoolproductie in 2020, tegenover 139,5 miljoen ton hoger in het voorgaande jaar. In zijn eerdere richtlijnen had het mijnbouw- en oliebedrijf een jaarlijkse kolenproductie van 106 miljoen tot 112 miljoen ton voorspeld.

De koperproductie daarentegen bedroeg 1,26 miljoen ton in 2020, vergeleken met een jaar geleden nog 1,37 miljoen ton hoger. Glencore had 1,23 miljoen ton tot 1,28 miljoen ton jaarlijkse koperproductie verwacht.

De CEO van Glencore, Ivan Glasenberg, zal naar verwachting in 2021 aftreden. Het bedrijf met het hoofdkantoor in Baar heeft het hoofd van steenkoolactiva, Gary Nagle, al benoemd tot de volgende Chief Executive Officer. Eerder deze week benoemde Glencore ook Cynthia Carroll tot lid van het bestuur. Carroll was eerder werkzaam bij de Britse multinationale mijnbouwonderneming Anglo American plc.

De Anglo-Zwitserse multinational zei dat de zinkproductie in 2020 jaar op jaar met 9% steeg, die werd gecompenseerd door een veel bredere daling van 41% in de kobaltproductie. De productie van lood, nikkel en ferrochroom daalde in het onlangs afgesloten jaar, met respectievelijk een daling van 7%, 9% en 2% op jaarbasis.

De productie van edelmetalen was positief in 2020

Vergeleken met vorig jaar was de productie van edelmetalen in 2020 positief, waarbij zilver met 2% steeg en goud met 3%. Op een gerechtvaardigde rentebasis, voegde Glencore woensdag toe. De olieproductie bedroeg 3,94 miljoen vaten in 2020, wat zich vertaalt naar een daling van 29% op jaarbasis.

In een rapport dat in de eerste week van augustus werd gepubliceerd, had Glencore £ 1,97 miljard aan nettoverlies geboekt in de fiscale eerste helft.

Glencore bleef vorig jaar gemiddeld bijna vlak op de aandelenmarkt met een jaarlijkse daling van 3%. Op het moment van schrijven heeft het handels- en mijnbouwbedrijf een marktkapitalisatie van £ 32,61 miljard.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld