De koperprijzen blijven stijgen met hoop op stimulansen

Geschreven door: Faith Maina
februari 9, 2021
  • De koperprijzen zijn voor de derde opeenvolgende sessie gestegen.
  • De opwaartse trend in verschillende markten is te danken aan de toegenomen hoop op Amerikaanse stimulansen.
  • De Chileense handelsbalans was het hoogst sinds 2012, wat de koperprijzen ook hielp.

De koperprijzen verhoogden hun stijging voor de derde opeenvolgende sessie. Dinsdag stegen koperfutures met 0,74% om te verhandelen tegen $ 3,6930. Dit is het hoogste prijsniveau sinds medio januari 2021. Een optimistische Chileense handelsbalans en verhoogde hoop op het Amerikaanse stimuleringspakket hebben bijgedragen aan de stijging.

Koperprijzen

Hogere verwachtingen van het Amerikaanse stimuleringspakket

De koperprijzen reageren op het positieve sentiment dat wordt opgewekt door de hoop op het Amerikaanse stimuleringspakket. Vrijdag stemde het Congres voor het begrotingsplan dat de Senaat eerder op de dag had goedgekeurd. Nu de wetgevers het stimuleringsvoorstel goedkeuren, is het Biden-hulppakket van $ 1,9 biljoen van de president op weg om goedgekeurd te worden. De voortgang van het wetsvoorstel komt ondanks het gebrek aan steun van de Republikeinen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Nancy Pelosi, de House Speaker, verklaarde dat ze het wetsvoorstel graag binnen de komende weken wil hebben. Het passeren van het hulppakket komt op een geschikt moment, aangezien de werkloosheidssteun medio maart afloopt.

Voor de bulls die in grondstoffen willen investeren, is dit goed nieuws. Het hulppakket is bedoeld om het herstel van de Amerikaanse economie te stimuleren, die de wereldtop inneemt. Bovendien zal de vraag naar industriële metalen en grondstoffen in het algemeen toenemen. Omdat het rode metaal vaak de stabiliteit van de economie weerspiegelt, heeft de escalerende hoop op een pre-pandemische norm de koperprijzen opgedreven.

Koper is inderdaad niet het enige product dat zijn prijzen heeft zien stijgen. De prijzen van ruwe olie stegen toen Brent-futures het psychologische prijsniveau van $ 60 overschreden om te handelen tegen $ 60,68. WTI-futures stegen ook met 1,98% tot $ 58,08.

Evenzo staat de Dow Jones Industrial Average op een recordhoogte van $ 31385,8. S&P 500 handelt ook op het hoogste niveau tegen $ 3915,6. Op het metalen front zijn de aluminiumprijzen met 0,55% gestegen tot $ 164,75, terwijl de zilverprijzen met 1,34% zijn gestegen tot $ 27,26.

Prijs trends

Chileense gegevens over export en import

De koperprijzen reageren verder op de gegevens van maandag over de Chileense export en import. Chili is de grootste koperproducent ter wereld. Volgens de centrale bank van het land bedroeg de koperuitvoer in januari $ 2.733 miljoen. Dit was een daling ten opzichte van de $ 3.747 miljoen van de vorige maand. In december 2020 lagen de cijfers op het hoogste punt in 3 jaar.

Over het algemeen daalde de Chileense export van de vorige $ 7.143 miljoen naar $ 3.268 miljoen. De handelsbalans was echter bullish voor de Chileense peso. Met 1,74 miljard is de waarde hoger dan de 1,42 miljard van vorige maand. Vervolgens is dit het hoogste cijfer sinds mei 2012, een factor die heeft bijgedragen aan hogere koperprijzen.