Herstel auto-industrie: prijsanalyse Ford, Renault en Daimler

Geschreven door: Michael Harris
februari 21, 2021
  • Ford kondigde aan dat het zijn investering in elektrische voertuigen zal verhogen.
  • Daimler zei getuige te zijn geweest van een sterk herstel van de autoverkopen.
  • Renault staat voor grote uitdagingen na het melden van een enorm verlies.

De auto-industrie bevindt zich in een duidelijk herstel nadat de grote autofabrikanten voor de tweede helft van het jaar stijgende verkopen melden.

Ford verhoogt EV inzet

Ford (NYSE: F) kondigde deze week aan dat het $ 1 miljard zal investeren in zijn fabriek in de Duitse stad Keulen. De bestaande fabriek zal worden aangepast om de productie van elektrische voertuigen (EV) mogelijk te maken.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het doel is om het volledige aanbod van zijn personenauto’s in Europa tegen midden 2026 “emissievrij, volledig elektrisch of plug-in hybride” te hebben. Uiteindelijk moet het hele aanbod in 2030 volledig elektrisch zijn.

“Onze aankondiging van vandaag om onze Keulen faciliteit, het huis van onze activiteiten in Duitsland voor 90 jaar, is een van de meest significante Ford heeft in meer dan een generatie te transformeren”, zei Stuart Rowley, voorzitter van de Europese tak van Ford, .

“Het onderstreept onze toewijding aan Europa en een moderne toekomst met elektrische voertuigen als kern van onze groeistrategie”, voegde hij eraan toe.

Eerder deze maand boekte Ford een nettoverlies van $ 2,8 miljard in het vierde kwartaal, vergeleken met een nettoverlies van $ 1,7 miljard een jaar eerder. Het bedrijf meldde dat zijn omzet over het hele jaar met 18% daalde tot 127 miljard dollar.

Het bedrijf heeft $ 29 miljard uitgetrokken voor elektrische voertuigen en autonome voertuigen (AV’s).

“We hebben gezien dat een op de 10 voertuigen die in december in Europa werden verkocht, puur elektrisch was. De verkoop van elektrische auto’s in China blijft groeien, en de realiteit is dat klanten, ook in de VS, steeds meer rekening houden met e-mobiliteit”, aldus Ford CEO Jim Farley. “We zijn niet van plan om grond aan anderen af te staan.”

Ford maandelijkse grafiek (TradingView)

Technisch gezien zijn de aandelen van Ford in februari met ongeveer 10% gestegen, na een stijging van bijna 20% in januari. De prijsactie stopte bij de 100-MMA boven de $ 12, die op korte termijn als weerstand zal blijven fungeren.

Daimler boekt sterke resultaten

Net als bij Ford zei Mercedes-Benz eigenaar Daimler (EPA: DAI) dat de auto-industrie momenteel een transformatie doormaakt.

“Naast de dingen die we goed weten – om eerlijk gezegd de meest gewilde auto’s ter wereld te bouwen – zijn er twee technologische trends die we verdubbelen: elektrificatie en digitalisering”, zei hij.

De Mercedes-Benz fabrikant investeerde miljarden dollars in innovatie en CO2-vrij rijden, zei Källenius, eraan toevoegend dat dit decennium naar verwachting ‘transformerend’ zal zijn.

Wat de resultaten betreft, zei Daimler AG vandaag dat het dit jaar een substantiële stijging van de omzet en de bedrijfswinst verwacht dankzij een sterk herstel van de coronavirus pandemie. De autofabrikant zei dat het gelooft dat het de productieverliezen zal compenseren die het heeft geleden als gevolg van een tekort aan halfgeleiderchips.

De Mercedes-Benz maker zei dat het tekort aan chips zijn verkoop naar verwachting pas in het eerste kwartaal zal schaden. De meeste autofabrikanten hebben de laatste tijd met dezelfde uitdagingen te maken gehad vanwege dit tekort.

Daimler bevestigde ook zijn voorlopige winstresultaten van vorig jaar en voegde eraan toe dat het geen verdere problemen verwacht van de komende pandemie. De autofabrikant kreeg een grote impuls in China, de grootste automarkt ter wereld, doordat consumenten grote belangstelling toonden voor luxe voertuigen.

De Duitse autofabrikant meldde vorige maand dat zijn groepswinst vóór rente en belastingen (EBIT) voor 2020 is gestegen tot € 6,60 miljard ($ 7,95 miljard), dankzij een sterk herstel in de auto-industrie.

“Het jaar 2020 was een stresstest voor zowat elk bedrijf in bijna elke branche”, zei Ola Källenius, CEO van Daimler in een verklaring. “Het Daimler-team heeft deze test zeer goed doorstaan.”

In de toekomst verwacht het bedrijf dat de groepsomzet en de bedrijfswinst voor dit jaar met meer dan 7,5% zullen stijgen en dat de aangepaste marge van zijn Mercedes-auto’s en bestelwagens met 8% tot 10% zal stijgen.

Daimler maandelijkse grafiek (TradingView)

De aandelen van Daimler zijn nu met meer dan 15% gestegen in februari, aangezien het sterke V-vormige herstel aanhoudt. De prijsactie brak boven de langdurige weerstand van € 60,00 om de weg naar de volgende weerstandslijn van € 76,00 te openen.

Renault heeft moeite om grip te krijgen

In tegenstelling tot Daimler rapporteerde de Franse autofabrikant Renault (EPA: RNO) een enorm verlies voor 2020 en uitdagende vooruitzichten voor het lopende jaar. Het bedrijf rapporteerde een verlies van € 8 miljard ($ 9,71 miljard) voor 2020, wat erger is dan de € 7,4 miljard die werd verwacht.

“2021 is ingesteld moeilijk te zijn, gezien de onzekerheden ten aanzien van de gezondheid crisis alsmede de elektronische componenten leveren tekorten”, zei De Meo.

Renault wil kosten besparen, maar zijn concurrentievermogen behouden, terwijl het bedrijf ook lijdt onder het tekort aan halfgeleiderchips dat de hele auto-industrie teistert.

“Het is een voortdurende strijd tot het einde van het jaar denk ik, maar we denken dat het aanbodtekort in de tweede helft zal afnemen. We moeten gewoon vechten. Het is erg moeilijk te zeggen wat de exacte, precieze impact zal zijn”, voegde De Mao toe.

Renault wekelijkse grafiek (TradingView)

Renault zei dat de verkoop in de tweede helft van 2020 nog steeds daalde, maar in een langzamer tempo. Zoals verwacht sloot de aandelenkoers van Renault de afgelopen week in het rood. De prijsactie test nu de 100-WMA in de buurt van € 37,00.

Samenvatting

Mercedes-Benz eigenaar Daimler meldde cijfers die aantonen dat er een sterk herstel aan de gang is, wat het tegenovergestelde is van wat Renault ervaart. Ford heeft daarentegen nog meer in elektrische voertuigen geïnvesteerd.