Ierland, Duitsland en Nederland schorten het gebruik van AstraZeneca’s vaccin op

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on mrt 15, 2021
  • Ierland, Duitsland en Nederland schorten het gebruik van AstraZeneca's vaccin op.
  • Het vaccin verhoogt volgens de WHO het risico op vorming van bloedstolsels niet.
  • Gilead Sciences en Merck zullen aan een HIV-behandeling werken.

Het COVID-19 vaccin van AstraZeneca (LON: AZN) dat het in samenwerking met de Universiteit van Oxford ontwikkelde, kwam onlangs onder vuur te liggen na meldingen van bloedstolsels bij sommige patiënten. Maandag hebben Ierland, Duitsland en Nederland aangekondigd het gebruik van het vaccin te hebben stopgezet uit vrees voor dergelijke ernstige effecten.

Verschillende andere landen hebben de afgelopen weken al soortgelijke aankondigingen gedaan. Volgens Nederland blijft het gebruik van het vaccin van AstraZeneca minimaal twee weken opgeschort, omdat het de bedoeling heeft de bijwerkingen verder te onderzoeken.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ierland daarentegen noemde het een voorzorgsmaatregel, maar onthulde niet wanneer het gebruik van het vaccin waarschijnlijk zal worden hervat. In februari zei AstraZeneca dat de omzet in het fiscale vierde kwartaal met 11% is gestegen.

De WHO zegt dat het vaccin van AstraZeneca het risico op vorming van bloedstolsels niet verhoogt

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de ontwikkeling van bloedstolsels en het gebruik van het COVID-19 vaccin van AstraZeneca echter twee niet-gerelateerde gebeurtenissen. Het VN-gezondheidsagentschap wil dat landen doorgaan met vaccineren, omdat er onvoldoende bewijs is dat dit het risico op vorming van bloedstolsels verhoogt.

Ondanks de update van de WHO vorige week, is een lijst van Europese landen al gestopt met het gebruik van het AstraZeneca vaccin als voorzorgsmaatregel. In een recente aankondiging zei Thailand ook dat het de geplande uitrol van het bovengenoemde vaccin voorlopig zal bevriezen.

AstraZeneca aandelen zijn geopend op £ 70 en worden momenteel verhandeld tegen £ 69,85 na het bereiken van een dieptepunt van £ 69,14 in de ochtendsessie. Ter vergelijking: het aandeel was het jaar 2021 begonnen met een hogere £ 74,22 per aandeel en werd in de laatste week van januari gezien tegen een hoogste punt van £ 79,52 per aandeel. De prijsactie zou van pas moeten komen als u geïnteresseerd bent in beleggen in de aandelenmarkt.

Gilead Sciences gaat samenwerken met Merck om een langwerkende HIV-behandeling te ontwikkelen

In apart nieuws uit de VS zei Gilead Sciences maandag dat het zal samenwerken met Merck & Co Inc. om een langwerkende HIV-behandeling te ontwikkelen. De twee bedrijven zijn van plan hun experimentele HIV-medicijnen te combineren om het effect ervan te testen op het virus dat miljoenen wereldwijd besmet.

De therapie zal beschikbaar zijn in twee versies; oraal en injecteerbaar. De totale winst zal gelijkelijk over de twee bedrijven worden verdeeld totdat de verkoop van orale therapie voor het hele jaar £ 1,43 miljard bereikt en die van injectable £ 2,51 miljard.

Na het bereiken van de bovengenoemde mijlpalen gaat 65% van de winst naar Gilead Sciences, terwijl Merck de resterende 35% zal krijgen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld