DXY onder druk door verzwakking van de obligatierente

Geschreven door: Crispus Nyaga
april 8, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex staat onder druk door de dalende obligatierente.
  • Het is de afgelopen dagen met meer dan 1% gedaald.
  • De Fed leden hebben zich gecommitteerd aan een soepel monetair beleid.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) is weinig veranderd nu de markt reflecteert op de laatste Fed-notulen, de aanstaande Jerome Powell toespraak en de dalende obligatierendementen. Het handelt op $ 92,40, iets boven het dieptepunt van deze week van $ 92,15.

DXY
DXY prijs grafiek

Fed zet zich in voor gemakkelijk geld

Als reactie op een pandemie verlaagde de Fed de rente tot nul en lanceerde ze haar grootste kwantitatieve versoepeling plan ooit. Tijdens de bijeenkomst in maart beloofden de functionarissen van de bank het programma voort te zetten, zelfs als de economische situatie in de VS verbetert.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De inflatie nadert de doelstelling van 2,0% terwijl het werkloosheidspercentage is gedaald tot 6,0%. De situatie zal blijven verbeteren vanwege het recente stimuleringspakket, een aankomend infrastructuurpakket en de vaccinatiegraad.

De veranderende situatie heeft de obligatierente naar het hoogste niveau in meer dan een jaar geduwd. Deze week steeg het rendement op tienjaars obligaties tot 1,76%, terwijl het rendement op 30 jaar steeg tot 2,36%. De twee hebben zich teruggetrokken nadat de Fed zich ertoe had verbonden het huidige beleid te handhaven.

Later vandaag zal de dollarindex reageren op een toespraak van Jerome Powell. Daarin zal hij waarschijnlijk de kloof op de financiële markt aanpakken, waar deze zich heeft gecommitteerd aan een gemakkelijk geldbeleid in een tijd waarin aandelen hun hoogste punt ooit bereiken, het werkloosheidspercentage daalt en de inflatie zich richting het doel op 2,0%. Het zal zijn eerste verklaring na de sterke Amerikaanse werknemersaantallen vorige week zijn.

De prijsactie van de Amerikaanse dollarindex van vandaag is voornamelijk te wijten aan de Japanse yen en de Zweedse kroon. De greenback is met meer dan 0,25% gedaald ten opzichte van de twee valuta’s en wankelde ten opzichte van de andere samenstellende valuta’s.

Amerikaanse dollarindex prognose

US dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de dollarindex een sterke neerwaartse trend vertoont nadat deze vorige week een hoogste punt van $ 93,45 bereikte. De DXY is iets gedaald tot onder het Fibonacci-retracementniveau van 23,6%. Het Cypher-patroon laat zien dat het zich in de D-sectie bevindt. Het is ook onder de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden gekomen. Daarom kan de DXY op korte termijn blijven dalen, aangezien bears zich richten op het 50% Fibonacci-retracementlevel op $ 91,57.