De inkomsten Goldman Sachs springen in Q1 naar recordhoogtes

Geschreven door: Wajeeh Khan
april 14, 2021
  • De winst en omzet van Goldman Sachs springen in Q1 naar een recordhoogte.
  • De kredietvoorzieningen in het eerste kwartaal liepen op tot £50,87 miljoen aan nettovoordelen.
  • Goldman aandelen stegen woensdag ongeveer 1,5% in premarket-handel.

Goldman Sachs Group Inc. (NYSE: GS) zei woensdag dat zijn winst en omzet in het fiscale eerste kwartaal naar een recordhoogte zijn gestegen om de marktverwachtingen met een aanzienlijke marge te overtreffen.

Goldman Sachs aandelen werden woensdag ongeveer 1,5% gestegen in de premarket-handel. Met inbegrip van de prijsactie, wisselt het aandeel nu van hand tegen £ 242 per aandeel. Ter vergelijking: het was het jaar begonnen met £ 192,60 per aandeel na herstel van een dieptepunt van £ 100 per aandeel in maart 2020, toen de COVID-19 crisis op zijn hoogtepunt was.

Resultaten versus de schattingen van analisten

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Goldman Sachs zei dat het nettoresultaat in het eerste kwartaal £ 4,88 miljard bedroeg, wat zich vertaalt naar £ 13,52 per aandeel. In het vergelijkbare kwartaal van vorig jaar werd het nettoresultaat beperkt tot een aanzienlijk lagere £ 810 miljoen, of £ 2,26 per aandeel.

De investeringsbank boekte in het eerste kwartaal een groei van meer dan 100% van de totale omzet tot £ 12,86 miljard, vergeleken met £ 6,35 miljard een jaar geleden.

Volgens FactSet hadden experts voorspeld dat het bedrijf in het afgelopen kwartaal £ 9,13 miljard aan inkomsten zou behalen. Hun geschatte winst per aandeel kwam uit op een lagere £ 7,43. In het voorgaande kwartaal (Q4) steeg het nettoresultaat van Goldman Sachs met meer dan 100%.

De netto rentebaten van de Amerikaanse multinational bedroegen £ 1,08 miljard in het eerste kwartaal of 12,9% hoger dan vorig jaar. De consensus van FactSet voor zijn netto rentebaten was voor een lagere £ 970 miljoen.

In apart nieuws uit de Verenigde Staten ging Wedbush woensdag uit van dekking van de aandelen van Snap met een beoordeling van ‘outperform’.

Andere prominente figuren in het winstrapport van Goldman Sachs

Andere prominente cijfers in het winstrapport van Goldman Sachs op woensdag zijn onder meer een groei van 73% op jaarbasis van de opbrengsten uit investeringsbankieren en een stijging van 47% van de opbrengsten uit de wereldwijde markten. Op de wereldmarkten stegen de FICC-inkomsten (vastrentende waarden, valuta’s en grondstoffen) in het eerste kwartaal met 31% tot £ 2,83 miljard, tegenover £ 2,21 miljard verwacht. De omzet uit aandelen bedroeg £ 2,68 miljard of 68% hoger dan vorig jaar – ook boven de marktverwachtingen.

Voorzieningen voor kredietverliezen in het eerste kwartaal, voegde Goldman Sachs toe, schommelden naar £ 50,87 miljoen aan nettovoordeel van £ 681 miljoen aan voorzieningen.

Goldman Sachs presteerde vorig jaar redelijk optimistisch op de aandelenmarkt met een jaarlijkse winst van iets minder dan 15%. Op het moment van schrijven heeft de financiële dienstverlener een marktkapitalisatie van £ 81,66 miljard en een koers-winstverhouding van 13,24.