Tesco’s winst vóór belastingen daalt naar £825 miljoen

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on apr 14, 2021
  • Tesco's winst vóór belastingen daalt naar £825 miljoen in fiscaal 2021.
  • De Britse supermarkt benoemt twee nieuwe commissarissen.
  • Tesco plc kondigt 5,95 pence per aandeel aan als slotdividend.

Tesco plc (LON: TSCO) zei woensdag dat de winst voor belastingen in het boekjaar 2021 daalde, als gevolg van de gestegen kosten als gevolg van de aanhoudende COVID-19 crisis. Het bedrijf sprak echter zijn vertrouwen uit dat lagere uitgaven in het fiscale jaar 2022 de winstgevendheid zullen helpen verbeteren.

Tesco aandelen openden woensdag meer dan 2% lager en vielen het volgende uur nog eens 1%. Met inbegrip van de prijsactie, wisselt het aandeel nu van hand tegen 226 pence per aandeel. Ter vergelijking: de grootste supermarktketen van het VK was het jaar 2021 begonnen met een veel hogere 300 pence per aandeel.

Tesco kondigt 5,95 pence per aandeel aan als slotdividend

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Tesco rapporteerde £ 825 miljoen van de winst vóór belastingen over het boekjaar dat op 27 februari gesloten werd. In 2020 bedroeg de winst vóór belastingen een veel hogere £ 1,32 miljard. De Britse multinational schatte zijn omzet op £ 57,9 miljard in het fiscale jaar 2021, tegenover £ 58,09 miljard een jaar geleden.

Het bestuur van de algemene handelswaarverkoper verklaarde woensdag 5,95 pence per aandeel van een slotdividend, wat neerkomt op 9,15 pence per aandeel van een volledige jaaruitkering die ongewijzigd bleef ten opzichte van vorig jaar. In zijn eerdere rapport dat in januari werd gepubliceerd, had Tesco in de kerstperiode een stijging van 8,1% in vergelijkbare verkopen geboekt.

De Britse supermarkt erkende hogere administratieve en uitzonderlijke kosten in 2021. Het waarschuwde ook voor lagere verkopen in het lopende jaar, maar sprak zijn vertrouwen uit dat de winstgevendheid zal verbeteren naarmate de coronavirus gerelateerde beperkingen beginnen af te nemen.

Tesco benoemt twee nieuwe niet-uitvoerende bestuurders

Tesco heeft woensdag twee nieuwe niet-uitvoerende bestuurders benoemd; Thierry Garnier, die de rol op 30 april zal aannemen, en Bertrand Bodson, die zal toetreden vanaf 1 juni. In apart nieuws uit Europa zei Norwegian Air dat het extra geld zal inzamelen voordat het failliet wordt verklaard.

In een verklaring op woensdag zei Tesco:

“Hoewel we een deel van de extra verkoopvolumes verwachten, hebben we dit jaar gewonnen in onze kernmarkt in het VK om nu de beperkingen van COVID-19 afnemen de verliezen die we hebben opgelopen als gevolg van de pandemie in fiscaal 2021 niet te herhalen.”

Tesco presteerde vorig jaar somber op de aandelenmarkt met een jaarlijkse daling van meer dan 10%. Op het moment van schrijven heeft het in Welwyn Garden City gevestigde bedrijf een marktkapitalisatie van £ 17,43 miljard en een koers-winstverhouding van 15,73.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld