USD/CHF worstelt na de zwakke inflatiecijfers uit Zwitserland

Geschreven door: Crispus Nyaga
april 16, 2021
  • De USD/CHF bevindt zich in een krap bereik na de laatste inflatiecijfers uit Zwitserland.
  • Uit de gegevens bleek dat de PPI in maart met 0,6% steeg en met 0,2% op jaarbasis daalde.
  • Het paar had het ook moeilijk vanwege de zwakkere dollar.

De USD / CHF prijs is de afgelopen twee opeenvolgende weken gedaald terwijl de markt reflecteert op de recente sterke Amerikaanse cijfers. Het reageert ook op de laatste cijfers van de producentenprijsindex (PPI) in Zwitserland. Het is gedaald naar 0.9225, wat onder de wekelijkse hoogtepunt van 0.9245 is.

USD/CHF prijsactie

Zwitserland PPI

De Zwitserse economie heeft het bescheiden beter gedaan dan die van vergelijkbare landen. Het werkloosheidspercentage blijft onder de 3% en de detailhandelsverkopen waren relatief beter. Deze prestatie komt vooral doordat de belangrijkste sectoren van het land, zoals financiën en productie, het goed hebben gedaan. Ook heeft de regering maatregelen genomen om de economie te ondersteunen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het land kent echter nog steeds een lage inflatie, waardoor de Zwitserse Nationale Bank (SNB) onder druk staat. Uit gegevens die vandaag zijn gepubliceerd, blijkt dat de producentenprijsindex, ook wel factory-gate prijzen genoemd, in maart met 0,6% is gestegen na een stijging met 0,3% in de voorgaande maand. Deze prestatie leidde tot een daling van 0,2% op jaarbasis. Twee weken geleden toonden gegevens aan dat de Zwitserse CPI in maart steeg tot 0,3%. Het daalde met 0,2% op jaarbasis.

Daarom is de kans klein dat de Zwitserse Nationale Bank (SNB) de rentetarieven op korte termijn zal verhogen. In haar meest recente besluit heeft de SNB zich ertoe verbonden de tarieven lager te laten in een poging de economie te ondersteunen en indirect de frank te devalueren.

De USD / CHF prijs is ook gedaald vanwege de zwakkere dollar. De dollarindex is deze week gedaald sinds traders en analisten bij de meeste forexbrokers er niet van overtuigd zijn dat het herstel in de VS zal aanhouden. Dit is nadat de detailhandelsverkopen en de consumenteninflatiecijfers waren gestegen tot het hoogste niveau in jaren. De productieactiviteit nam ook toe, terwijl het aantal mensen dat een werkloosheidsaanvraag indient, daalde.

Technische prognose USD/CHF

Zwitserse frank technische grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat het USD / CHF paar de laatste tijd in een sterke neerwaartse trend zit. Het is dit jaar met meer dan 2% gedaald ten opzichte van het hoogste punt. Gaandeweg is het onder de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden gekomen, terwijl de voortschrijdend gemiddelde onvergentie divergentie (MACD) heeft een bullish divergentiepatroon gevormd. Hoewel het paar kan blijven dalen, is er daarom een mogelijkheid dat het op korte termijn weer terugkaatst. Als dit gebeurt, zullen bulls de weerstand waarschijnlijk opnieuw testen op 0.9300.