Halliburton maakt winst in Q1 ondanks COVID-19 verstoringen

Geschreven door: Wajeeh Khan
april 22, 2021
  • Halliburton maakt winst in Q1 ondanks COVID-19 verstoringen.
  • Het oliedienstenbedrijf rapporteert in het eerste kwartaal een beter dan verwachte winst.
  • Halliburton aandelen daalden woensdag meer dan 6% in premarket-handel.

Halliburton Co. (NYSE: HAL) zei woensdag dat het in het fiscale eerste kwartaal winstgevend was. De financiële prestaties, voegde het bedrijf eraan toe, waren beter dan verwacht in het eerste kwartaal, ondanks de aanhoudende pandemie.

Halliburton-aandelen daalden woensdag meer dan 6% in premarket-handel, maar herstelden zich meer dan 2% op de open markt. Met inbegrip van de prijsactie, wisselt het aandeel nu van hand tegen £ 13,55 per aandeel, vergeleken met het hoogste punt sinds begin maart van £ 17,48 per aandeel.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het in Houston gevestigde bedrijf was het jaar 2021 begonnen met £ 13,51 per aandeel. De prijsactie zou van pas moeten komen als u online in de aandelenmarkt wilt beleggen.

Resultaten versus de schattingen van analisten

Halliburton zei dat het nettoresultaat in het eerste kwartaal £ 121,97 miljoen bedroeg, wat neerkomt op 13,63 pence per aandeel. In hetzelfde kwartaal vorig jaar had het een verlies van £ 730 miljoen geboekt, oftewel 83 pence per aandeel.

Het oliedienstenbedrijf genereerde in het eerste kwartaal £ 2,48 miljard aan inkomsten, wat neerkomt op een daling van 31,5% op jaarbasis. Volgens FactSet hadden experts voorspeld dat het bedrijf in het afgelopen kwartaal £ 2,41 miljard aan inkomsten zou behalen. Hun schatting voor de winst per aandeel kwam uit op een lagere 12,20 pence.

Met £ 1,34 miljard kwamen de voltooiings- en productie inkomsten, zei Halliburton, 37% lager uit dan vorig jaar. De inkomsten uit boren en evalueren daarentegen daalden met 24% in het eerste kwartaal tot £ 1,13 miljard.

FactSet Consensus voor de inkomsten uit deze twee segmenten bedroeg respectievelijk £ 1,36 miljard en £ 1,05 miljard. In het voorgaande kwartaal (Q4) was het nettoverlies van Halliburton gedaald tot £ 172,42 miljoen, volgens het rapport dat eerder dit jaar in januari werd gepubliceerd.

De opmerkingen van Chief Executive Jeff Miller op woensdag

CEO Jeff Miller reageerde woensdag op het winstrapport en zei:

“Het eerste kwartaal markeerde een activiteitsverandering voor de internationale markten, terwijl Noord-Amerika een gezond herstel bleef vertonen. Ik verwacht dat de internationale activiteitsgroei zal versnellen, en het vroege positieve momentum in Noord-Amerika geeft me vertrouwen in de activiteiten voor de rest van het jaar.”

In apart nieuws, halfgeleiderbedrijf ASML Holding verhoogde woensdag zijn verwachting voor het hele jaar toen de kwartaalwinst enorm steeg.

Halliburton presteerde vorig jaar grotendeels somber op de aandelenmarkt met een jaarlijkse daling van bijna 20%. Op het moment van schrijven heeft het boorbedrijf voor olie- en gasbronnen een marktkapitalisatie van £ 12,04 miljard.