3 belangrijke punten uit het winstrapport van Exxon Mobil

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on apr 30, 2021
  • Exxon Mobil overtreft de schattingen van Wall Street in Q1.
  • De oliemaatschappij voorspelt dit jaar tot £13,69 miljard aan investeringen.
  • Exxon aandelen openden vrijdag meer dan 1% lager op de aandelenmarkt.

Exxon Mobil Corp. (NYSE: XOM) rapporteerde vrijdag zijn financiële resultaten voor het fiscale eerste kwartaal die de schattingen van Wall Street overtroffen. Het bedrijf schreef zijn agressieve prestaties toe aan kostenbesparingen en hogere grondstofprijzen.

1. Financiële prestaties

Exxon rapporteerde in het eerste kwartaal £ 1,97 miljard aan nettowinst, wat neerkomt op 46,11 pence per aandeel. In hetzelfde kwartaal vorig jaar had het £ 439,51 miljoen aan verlies geboekt, of 10,09 pence per aandeel. Gecorrigeerd voor eenmalige posten verdiende de oliemaatschappij 46,83 pence per aandeel in het eerste kwartaal.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De Amerikaanse multinational waardeerde zijn omzet in het afgelopen kwartaal op £ 42,62 miljard, wat neerkomt op een groei van 5,3% op jaarbasis. Volgens FactSet hadden experts voorspeld dat het bedrijf £ 40,62 miljard aan omzet en 43,23 pence aan aangepaste winst per aandeel zou boeken.

2. Andere opmerkelijke cijfers in het winstverslag van Exxon

Met £ 40,03 miljard daalden de totale kosten, volgens Exxon Mobil, in het eerste kwartaal met 1,5% op jaarbasis. Voor het fiscale jaar 2021 behield het olie- en gasbedrijf zijn richtlijnen voor kapitaaluitgaven tussen £ 11,53 miljard en £ 13,69 miljard.

De upstream activiteiten van Exxon noteerden in het eerste kwartaal een groei van 42% in de gemiddelde realisaties voor ruwe olie en 33% voor aardgas, vergeleken met het voorgaande kwartaal. Exxon Mobile was in het vierde kwartaal gestegen naar £ 14,68 miljard aan nettoverlies.

3. De opmerkingen van CEO Darren Woods over de “Squawk Box” van CNBC

In een reactie op activistische investeerders die veranderingen in de raad van bestuur eisen, zei CEO Darren Woods bij de “Squawk Box” van CNBC:

“Met de eerste activistische investeerder DE Shaw hadden we een zeer constructief gesprek, spraken we over de doelstellingen, bespraken we hoe die doelen het beste kunnen worden bereikt. En uit dat gesprek werd duidelijk dat we op één lijn zitten met het doel om de aandeelhouderswaarde te laten groeien en, naarmate de discussies vorderden, hoe we dat het beste konden doen.”

“We deden hetzelfde met Engine No. 1 en kwamen één doel overeen om ervoor te zorgen dat het bedrijf goed gepositioneerd is om de transitie het hoofd te bieden en de samenleving te helpen evolueren naar een koolstofarme toekomst. Maar wat betreft de beste manier om dat te doen, was Engine No. 1 niet bijzonder geïnteresseerd in het begrijpen hoe Exxon Mobil daar het beste aan kon bijdragen en de aandeelhouderswaarde tijdens de transitie kon vergroten. Eerlijk gezegd dwingen ze ons om onze investeringen af te bouwen, het bedrijf af te bouwen, over te stappen op zon en wind waar we niet echt een concurrentievoordeel hebben”, voegde Woods eraan toe.

Impact op de aandelenkoers

Exxon aandelen openden vrijdag meer dan 1% lager op de aandelenmarkt. Het aandeel wordt nu verhandeld tegen £ 41,86 per aandeel tegenover £ 29,90 per aandeel aan het begin van het jaar. Op het moment van schrijven heeft Exxon een beurswaarde van £ 117,65 miljard.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld