4 belangrijke punten uit het Q1 winstrapport van Amazon

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on apr 30, 2021
  • De inkomsten van Amazon overtreffen £75 miljard voor het tweede kwartaal op rij.
  • De techgigant voorspelt een omzet tot £83,19 miljard in Q2.
  • Amazon aandelen stegen donderdag naar een recordhoogte van £2.616.

Amazon Inc. (NASDAQ: AMZN) rapporteerde donderdag zijn financiële resultaten voor het fiscale eerste kwartaal, die de schattingen van analisten voor winst en omzet overtroffen.

1. Financiële prestaties

Volgens Refinitiv hadden experts voorspeld dat het bedrijf in Q1 £ 74,92 miljard aan inkomsten zou drukken. Hun geschatte winst per aandeel bedroeg £ 6,84. In zijn rapport van donderdag overtrof Amazon beide schattingen met een hogere £ 77,82 miljard aan inkomsten en £ 11,32 aan winst per aandeel in het eerste kwartaal.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De omzet van de Amerikaanse multinational is het afgelopen kwartaal met 44% gestegen op jaarbasis. De omzet van Amazon schoot in het voorgaande kwartaal (Q4) voor het eerst boven de £ 75 miljard.

2. Omzet uit individuele bedrijfssegmenten

Andere opmerkelijke cijfers in het winstrapport van Amazon op donderdag omvatten £ 9,68 miljard aan netto-omzet van Amazon Web Services – een groei van 32% op jaarbasis. De techgigant zei dat zijn inkomsten uit de categorie ‘Overig’ in het eerste kwartaal ook met 77% zijn gestegen tot £ 4,95 miljard. De omzet uit fysieke winkels, waaronder Whole Foods markten, daalde met 16% in het eerste kwartaal tot £ 2,80 miljard.

Volgens CEO Jeff Bezos streamden vorig jaar meer dan 175 miljoen Prime Video leden films en tv-shows. Het aantal streaminguren, voegde hij eraan toe, was meer dan 70% gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. Amazon heeft nu in totaal 200 miljoen Prime abonnees.

3. Richtlijnen voor het fiscale tweede kwartaal

Voor het fiscale tweede kwartaal voorspelt Amazon nu dat zijn inkomsten in het bereik van £ 78,89 miljard tot £ 83,19 miljard zullen vallen. De schatting van Wall Street wordt daarentegen afgetopt op £ 77,88 miljard. Prime Day, zo voegde Amazon toe in zijn begeleiding, zal in juni van dit jaar zijn. Het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal wordt verwacht tussen £ 3,23 miljard en £ 5,74 miljard. Eerder deze week zei het in Seattle gevestigde bedrijf dat het de lonen voor meer dan 500.000 arbeiders zal verhogen.

4. Commentaar van James Cakmak op het winstrapport van Amazon

James Cakmak, partner bij Clockwise Capital, gaf commentaar op het winstrapport van Amazon over de “Closing Bell” van CNBC en zei:

“Amazon was het meest ondermaats presterende aandeel van de big-tech. Dit was het enige aandeel van big-tech waarvan de verkoop het afgelopen jaar meerdere keren daalde. Ik denk dat wat je nu ziet een grote inhaalslag is. Als je inzoomt op cijfers, ja, de winkelaantallen waren buitengewoon sterk, maar de online verkopen stegen met 15% en je ziet geen vertraging in AWS. Dat waren dus de dingen om een beetje verder naar te kijken.”

Impact op de aandelenkoers

Amazon aandelen stegen ongeveer 5% in de handel buiten kantooruren op donderdag en bereikten een recordhoogte van £ 2.616. Ter vergelijking: het aandeel was het jaar begonnen met £ 2.285 per aandeel. Op het moment van schrijven wordt Amazon geschat op £ 1,26 biljoen en heeft het een koers / winstverhouding van 83.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld