De nettowinst van AstraZeneca springt in Q1 naar £1,12 miljard

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on apr 30, 2021
  • De nettowinst van AstraZeneca springt in Q1 naar £1,12 miljard.
  • Het Britse farmaceutische bedrijf rapporteert een omzet van £5,26 miljard.
  • AstraZeneca voorspelt dit jaar een groei van de totale omzet van bijna 13%.

AstraZeneca plc (LON: AZN) zei vrijdag dat de omzet en winst een stijging lieten zien in het eerste kwartaal en herhaalde zijn vooruitzichten voor het volledige boekjaar. Het farmaceutische bedrijf sprak ook zijn vertrouwen uit dat de impact van COVID-19 waarschijnlijk in de tweede helft zou afnemen.

AstraZeneca aandelen openden vrijdag ongeveer 1,5% hoger op de aandelenmarkt en wonnen het volgende uur nog eens 2,5%. Met inbegrip van de prijsactie, handelt het in Londen genoteerde bedrijf nu van hand tegen £ 76,63 per aandeel. Ter vergelijking: AstraZeneca plc was het jaar 2021 begonnen met een iets lagere £ 74,22 per aandeel.

AstraZeneca meldt een omzet van £5,26 miljard

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

AstraZeneca rapporteerde een nettowinst van £ 1,12 miljard in het eerste kwartaal, tegenover £ 560,70 miljoen een jaar geleden. De bedrijfswinst, voegde de Brits-Zweedse multinational eraan toe, bedroeg £ 1,37 miljard, vergeleken met een veel lagere £ 880 miljoen vorig jaar.

Het in Cambridge gevestigde bedrijf waardeerde zijn omzet in het eerste kwartaal op £ 5,26 miljard. In hetzelfde kwartaal vorig jaar werd de omzet beperkt tot £ 4,56 miljard. In het voorgaande kwartaal (Q4) steeg de omzet van AstraZeneca met 11%.

Per aandeel is de winst van AstraZeneca in het afgelopen kwartaal gestegen van 42,41 pence naar 85 pence. De ontwikkeling van het COVID-19 vaccin, volgens het farmaceutische bedrijf, beïnvloedde de kwartaalwinst per aandeel met 0,02 pond.

AstraZeneca zal de komende weken goedkeuring van de Amerikaanse FDA vragen voor zijn coronavirus vaccin. Het geneesmiddel voor longkanker, Tagrisso, was de belangrijkste motor van de groei in het eerste kwartaal en genereerde £ 830 miljoen aan inkomsten – een stijging van 17% op jaarbasis. De omzet van Imfinzi (monoklonaal antilichaam) bedroeg £ 399,68 miljoen, of 20% hoger dan vorig jaar.

In apart nieuws ontving Hikma Pharmaceuticals vrijdag de Amerikaanse goedkeuring voor Kloxxado (behandeling van een overdosis opioïden).

AstraZeneca’s begeleiding voor het volledige boekjaar

Bij constante wisselkoersen voorspelt AstraZeneca dit jaar een groei van bijna 13% van de totale omzet en £ 3,59 van de kernwinst per aandeel. De richtlijnen, volgens AstraZeneca, houden geen rekening met de voorgestelde overname en verkoop van het COVID-19 vaccin door Alexion Pharmaceuticals.

In een nota zeiden analisten van Citigroup vrijdag:

“Ondanks de intense operationele en politieke uitdagingen die werden gecreëerd door de uitrol van het COVID-19 vaccin van AZN, blijft de kernactiviteit boven de marktverwachtingen presteren in een zeer uitdagend kwartaal, wat blijk geeft van kracht in therapeutische gebieden en regio’s.”

Op het moment van schrijven heeft AstraZeneca plc een marktkapitalisatie van iets meer dan £ 100 miljard en een koers-winstverhouding van 43,81.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld