Dit is waarom de aandelen van Array Technologies zijn gedaald

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay werkte bij Tata Motors in projectplanning, voordat hij zijn passie voor aandelen ontdekte. Tegenwoordig woont hij in Canada… read more.
on mei 12, 2021
  • Het bedrijf rapporteerde sombere financiële resultaten voor Q1.
  • De staalprijzen zijn het afgelopen jaar meer dan verdubbeld, wat een impact had op de marges.
  • Het bedrijf heeft zijn eerdere vooruitzichten voor het hele jaar niet herbevestigd.

Array Technologies (NASDAQ: ARRY), een van ’s werelds grootste fabrikanten van grondmontagesystemen die worden gebruikt in zonne-energieprojecten, daalde met meer dan 33% vanaf 11 uur vanochtend.

Het bedrijf publiceerde sombere financiële resultaten voor het eerste kwartaal dat eindigde op 31 maart 2021 na de sluiting van de markt gisteren en bevestigde zijn eerdere verwachtingen voor het volledige jaar niet.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het bedrijf ging op 15 oktober 2020 naar de beurs met een IPO prijs van $ 22 per aandeel, en het aandeel bereikte in januari van dit jaar een hoogtepunt van $ 54,78 voordat het begon te verkopen. Momenteel handelt het onder de IPO prijs.

Financiële hoogtepunten voor Q1 2021

Het bedrijf rapporteerde een omzet van $ 245,9 miljoen, een daling van 44% ten opzichte van de $ 437,7 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

De brutowinst daalde met 63% van $ 118,4 miljoen in Q1 2020 tot $ 43,9 miljoen in Q1 2021, voornamelijk gedreven door lagere volumes in het kwartaal. De brutomarge daalde van 27% naar 18% door hogere inputkosten als gevolg van een snelle stijging van de grondstofprijzen en hogere vrachtkosten.

Het nettoresultaat bedroeg $ 2,9 miljoen, vergeleken met $ 73,7 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De gewone en verwaterde winst per aandeel bedroeg $ 0,02, vergeleken met $ 0,61 in dezelfde periode vorig jaar.

De aangepaste EBITDA daalde met 69% tot $ 34,5 miljoen, vergeleken met $ 110,7 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Reden voor slechte prestaties

De inkomsten waren lager in vergelijking met vorig jaar vanwege het grote aantal zendingen in het eerste kwartaal van 2020 met ‘safe harbouring’ trackersystemen van klanten in verband met de afbouw van de investeringsaftrek (ITC).

“Staal vertegenwoordigt bijna de helft van onze kosten van verkochte goederen en we hebben geen grote hoeveelheden staalvoorraad, dus een aanzienlijke stijging van de staalprijs in korte tijd kan een negatieve invloed hebben op onze resultaten”, aldus Jim Fusaro, Chief Executive Officier van Array Technologies.

Van Q1 2020 tot Q1 2021 zijn de staalprijzen meer dan verdubbeld en blijven ze stijgen in het tweede kwartaal van dit jaar.

Wat te verwachten in de toekomst

Het bedrijf bevestigde zijn eerdere verwachtingen voor het volledige jaar niet, wat verder bijdroeg aan de teleurstellende resultaten van het laatste kwartaal.

“Gezien de voortdurende stijgingen die we zien in staal- en vrachtkosten en onze voortdurende evaluatie van openstaande contracten om te beoordelen welke kosten we zullen doorberekenen aan klanten, kunnen we onze eerder verstrekte richtlijnen voor het volledige jaar niet bevestigen”, aldus Nipul Patel, Chief Financial Officer van Array Technologies.

De heer Fusaro voegde toe dat de vooruitzichten voor zonne-energie gunstig blijven en dat het bedrijf een sterke vraag naar zijn producten ziet. Hij zei verder: “de druk op korte termijn die wordt gecreëerd door de huidige omgeving kan ons in staat stellen om onze marktaandeelwinsten te versnellen, omdat sommige van onze concurrenten mogelijk niet in staat zijn om de verplichtingen van klanten na te komen, gezien hun onvermogen om grondstoffen te kopen tegen een redelijke, concurrerende prijs of helemaal niet”.

Het totale aantal uitgevoerde contracten en gegunde bestellingen voor het bedrijf bedroeg op 31 maart 2021 $ 777,1 miljoen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld