De automarkt zal $110 miljard aan inkomsten mislopen

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on mei 14, 2021
  • AlixPartners ziet in 2021 een verlies van 3,9 miljoen voertuigen door het chiptekort.
  • De regering van Biden reserveerde $50 miljard voor de Amerikaanse halfgeleiderindustrie.
  • De automarkt zal waarschijnlijk de zwaarste klappen krijgen in Q2.

In zijn rapport op vrijdag zei AlixPartners (adviesbureau) dat de wereldwijde auto-industrie dit jaar naar verwachting $ 110 miljard (£ 78 miljard) aan inkomsten zal incasseren vanwege het aanhoudende tekort aan halfgeleiderchips.

Eerder in januari had het in New York gevestigde bedrijf een veel kleinere omzetdaling van $ 60,6 miljard voorspeld toen het tekort autofabrikanten begon te dwingen de productie te verlagen. Deze stijging van 81,5% in de prognose, volgens Mark Wakefield van AlixPartners, wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder weersgerelateerde verstoringen in de toeleveringsketen en een brand die onlangs Renesas Electronics (chipleverancier) trof.

Biden trok $50 miljard uit voor de Amerikaanse halfgeleiderindustrie

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens de prognose van januari zou de wereldwijde productie met 2,2 miljoen voertuigen worden teruggeschroefd vanwege het tekort aan chips. De bijgewerkte schatting gaat echter uit van een verlies van 3,9 miljoen voertuigen in 2021. De leveringsbeperking dwong de regering van Biden tot het reserveren van $ 50 miljard uit het infrastructuurvoorstel van $ 2 biljoen voor de Amerikaanse halfgeleiderindustrie.

In recente aankondigingen schatten Ford Motor en General Motors respectievelijk een klap van $ 2,5 miljard en $ 1,5 miljard voor de winst voor het hele jaar als gevolg van het tekort aan chips. In een interview met CNBC zei Dan Hearsch van Alix Partners:

“Er zitten tegenwoordig tot 1.400 chips in een doorsnee voertuig, en dat aantal zal alleen maar toenemen naarmate de industrie haar opmars naar elektrische voertuigen, steeds meer geconnecteerde voertuigen en uiteindelijk autonome voertuigen voortzet. Dit is dus echt een kritiek probleem voor de branche.”

Het tekort aan chips is ontstaan door de COVID-19 crisis

Hearsch verwacht dat de wereldwijde auto-industrie de zwaarste klappen krijgt in het tweede kwartaal. Het is onwaarschijnlijk dat de leveringsbeperking in 2022 volledig zal verdwijnen, voegde hij eraan toe. Autofabrikanten zullen tegen die tijd echter nog steeds over voldoende chips beschikken om het gewenste aantal voertuigen te produceren.

Het tekort aan chips is ontstaan door de pandemie van het coronavirus die autofabrikanten ertoe aanzette hun productiefaciliteiten tijdelijk te sluiten. Toen de vraag van de wereldwijde auto-industrie afnam, wonnen chipleveranciers zaken van consumentenelektronica en andere sectoren die waarschijnlijk geen enorme klap zouden krijgen als gevolg van de noodsituatie op het gebied van de gezondheid. Volgens Hearsch:

“De topprioriteit voor autofabrikanten op dit moment is om de kortetermijneffecten van deze verstoring zo goed mogelijk te verzachten, waaronder het managen van de verwachtingen (investeerders en geldschieters) en het opnieuw onderhandelen over contracten.”

In gerelateerd nieuws zei chipmaker Kneron dat het Vatics, maker van beeldsignaalprocessors, wil overnemen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld