CEO van Exxon Mobil ‘is het niet eens’ met de raad van bestuur

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay werkte bij Tata Motors in projectplanning, voordat hij zijn passie voor aandelen ontdekte. Tegenwoordig woont hij in Canada… read more.
on mei 14, 2021
  • Activistische investeerder Engine No. 1 stelt vier nieuwe bestuursleden voor.
  • De CEO van Exxon Mobil is het niet eens met de aanbevelingen.
  • Toonaangevende volmachtadvieskantoren zetten zich in voor de aanbevelingen.

De investeerdersbijeenkomst van Exxon Mobil (NYSE: XOM) is op 26 mei en het bedrijf wordt sinds december vorig jaar steeds meer onder druk gezet door activistische investeerder Engine No. 1 om zijn bestuur door elkaar te schudden.

Engine No. 1 heeft zijn eigen lijst van vier nieuwe bestuurders aanbevolen. Nu enkele vooraanstaande proxy-adviesbureaus hun gewicht achter de aanbevelingen werpen, staat het bedrijf onder verhoogde druk.

De steun van volmachtadvieskantoren maakt de druk alleen maar groter

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Institutional Shareholder Services (ISS), een toonaangevend onafhankelijk proxy-adviesbureau, kondigde aan dat het de voorkeur geeft aan drie van de vier bestuurders die zijn voorgedragen door Engine No. 1 kandidaten.

Exxon Mobil Chairman en CEO Darren Woods zei op CNBC dat het bedrijf het niet eens is met de aanbevelingen en beweerde dat de raad van bestuur een van de sterkste is in het Amerikaanse bedrijfsleven met veel ervaring in verschillende kapitaalintensieve industrieën.

De ISS- en PIRC-aanbevelingen wegen zwaar onder institutionele beleggers en geven vaak een leidraad voor de manier waarop de beleggers zullen stemmen op zakelijke bijeenkomsten over aandeelhoudersvoorstellen.

Engine No. 1 trok de staat van dienst van Exxon op het gebied van duurzaamheid in twijfel

Met betrekking tot de stroomopwaartse emissie intensiteit van de oliegigant, stelt Engine No. 1 dat “Exxon Mobil achteruit is gegaan en ernaar streeft het in 2025 slechter te doen dan in 2010. De stroomopwaartse emissie-intensiteit is het afgelopen decennium verslechterd, met 26% in 2019 vs. 2009”

Woods zei dat het bedrijf wereldwijde inspanningen ondersteunt om de koolstofintensiteit en -emissies te verminderen en herhaalde zijn steun voor het klimaatakkoord van Parijs. Het bedrijf heeft de uitstoot in 2020 met 11% verlaagd ten opzichte van het niveau van 2016 en is van plan om de uitstoot verder te verminderen.

Hij benadrukte verder de plannen van het bedrijf om de klimaatdoelstellingen te halen en de technologieën waarin het al decennia lang investeert om de uitstoot te verminderen.

De aandelen van Exxon zijn 22% gestegen in de afgelopen zes maanden, geholpen door de stijging van de olieprijzen. De olie (WTI ruwe olie) wordt momenteel verhandeld tegen $ 65,30 per vat en stijgt sinds november, toen het rond de $ 40 per vat lag.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld