IJzerertsprijs: een aspect dat buiten de macht van China ligt

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on mei 16, 2021
  • De prijs van ijzererts daalde donderdag met 9,5% na een stijging van 10% op maandag.
  • China streeft ernaar de grondstofprijzen te beteugelen.
  • De komende week zal de prijs van ijzererts worden beïnvloed door de notulen van de FOMC vergaderingen.

De prijsbewegingen van ijzererts in de afgelopen week werden beïnvloed door inflatievrees en de inspanningen van de Chinese regering om de prijzen onder controle te houden. In de komende week zullen de notulen van de FOMC vergaderingen het traject van de grondstof verder vormgeven.

IJzerertsprijs

Chinese inspanningen om de prijzen te temmen

De Chinese vraag was de hele week de belangrijkste motor van de ijzerertsprijs. De niet-aflatende maatregelen van het land om de sterke prijsstijging te beteugelen, zijn echter ook van invloed geweest. Op maandag, ijzererts futures op de Chinese Dalian Commodity Exchange werden de handel op een all-time high na de scherpe stijging met 10% tot $ 206,20 per ton. Bouwwapening en warmgewalste rollen stegen ook tot respectievelijk 6.012 en 6.335 yuan.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Als reactie op de stijgende grondstofprijzen verhoogden de Chinese grondstoffenbeurzen de margevereisten en transactiekosten. De regelgevende maatregelen waren bedoeld om de speculanten die de rally aanwakkeren, te ontmoedigen.

Terwijl de rally op dinsdag afnam, was de ijzerertsprijs woensdag weer gestegen. Vervolgens hield de Chinese premier Li Keqiang een bijeenkomst met de Staatsraad om een praktische oplossing te vinden. Volgens de leider was een efficiënte coördinatie van het monetaire beleid met ander beleid van vitaal belang bij het omgaan met de stijgende grondstofprijzen.

Hoewel de Staatsraad geen details gaf over de voorgestelde maatregelen, had het nieuws een aanzienlijke impact op de prijsbewegingen van ijzererts. Donderdag daalde de benchmark-futures voor ijzererts voor levering in september op de Dalian Commodity Exchange met 7,5% tot 1.217 yuan ($ 188,66) per ton. Eerder in de sessie waren de prijzen met 9,5% gedaald tot 1.190 yuan. Tegelijkertijd daalden de stalen wapening en warmgewalste rollen met respectievelijk 2,6% en 1,9%. In de daaropvolgende sessies zullen investeerders enthousiast zijn over hoe de interventies van de Chinese regering zullen uitpakken voor de prijs van ijzererts.

Inflatie zorgen

De sterke stijging van de ijzerertsprijs vormde de kern van de lopende inflatiebesprekingen, een aspect buiten de controle van de Chinese regering. Stijgende grondstofprijzen zijn een van de aspecten die de angst van investeerders over de mogelijkheid van oververhitting van de Amerikaanse economie hebben vergroot.

In de komende week zullen investeerders enthousiast zijn over hoe de grondstofprijs reageert op de notulen van de FOMC vergadering die op woensdag zijn gepland. De Federal Reserve heeft een gematigde toon gehandhaafd, wat aangeeft dat de verwachte inflatie van voorbijgaande aard is. Donderdag hebben Fed functionarissen Christopher Waller en Thomas Barkin de mogelijkheid gebagatelliseerd dat de inflatie voor een langere periode voorbij het doel van de Fed zou komen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld