Engine No. 1 breidt zijn boardaanwezigheid bij Exxon uit

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay werkte bij Tata Motors in projectplanning, voordat hij zijn passie voor aandelen ontdekte. Tegenwoordig woont hij in Canada… read more.
on jun 3, 2021
  • Engine No. 1 heeft de derde zetel in het bestuur van Exxon gewonnen.
  • Engine No. 1 heeft Exxon onder druk gezet om een snellere overgang naar een koolstofarme toekomst te omarmen.
  • Het activistische bedrijf kreeg de steun van enkele bekende instituties.

De activistische investeringsmaatschappij Engine No. 1 heeft de derde zetel in de Raad van Bestuur van Exxon Mobil Corporation (NYSE: XOM) gewonnen na twee bestuurszetels op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Exxon op 26 mei.

De aandelen van de olie- en gasgigant zijn relatief vlak in de premarket-handel. Het aandeel is sinds het begin van het jaar met bijna 47% gestegen als gevolg van de gestage stijging van de olieprijzen en de toegenomen economische activiteit, die op korte termijn als wind in de rug zouden moeten fungeren, aangezien de lockdown maatregelen worden versoepeld. WTI Crude is dit jaar 41% gestegen en wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer $ 68,7 per vat.

Het achtergrondverhaal over het proxygevecht

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het activistische bedrijf oefent sinds december vorig jaar druk uit op het management van Exxon om een snellere overgang naar een koolstofarme toekomst te omarmen en zet vraagtekens bij de staat van dienst van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid. Het presenteerde ook een lijst met vier genomineerden voor het bestuur van Exxon.

Engine No. 1 kreeg de steun van enkele bekende pensioenfondsen zoals CalPERS, CalSTRS en het New York State Common Retirement Fund, evenals enkele grote investeringsbeheer- en proxy-adviesbureaus.

Op 26 mei, tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Exxon, werden twee van de genomineerden van Engine No. 1 in de raad van bestuur gekozen, terwijl de stemmen voor de derde kandidaat dicht bij elkaar lagen.

De laatste aankondiging, hoewel nog voorlopig, geeft aan dat het activistische bedrijf binnenkort zijn derde genomineerde in het bestuur zal hebben.

De resultaten van de proxy-battle laten zien dat oliemaatschappijen achterop lopen als het gaat om het begrijpen van de ernst van investeerders over klimaatgerelateerde kwesties.

De verklaring van elke partij

Na de aandeelhoudersvergadering van 26 mei zei Darren Woods, voorzitter en CEO van Exxon:

“We kijken ernaar uit om met al onze bestuurders samen te werken om voort te bouwen op de vooruitgang die we hebben geboekt om de aandeelhouderswaarde op lange termijn te vergroten en te slagen in een koolstofarme toekomst.”

En Engine No. 1 bedankte de aandeelhouders voor het overwegen van de genomineerden en bracht de volgende verklaring uit:

“We zijn dankbaar voor de zorgvuldige overweging van onze genomineerden door de aandeelhouders en zijn verheugd dat deze drie personen met het voltallige bestuur zullen samenwerken om ExxonMobil beter te positioneren in het belang van alle aandeelhouders op de lange termijn.”

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld