Rapport: de netto-orders van Tesla in China daalden in mei

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay werkte bij Tata Motors in projectplanning, voordat hij zijn passie voor aandelen ontdekte. Tegenwoordig woont hij in Canada… read more.
on jun 4, 2021
  • Tesla's maandelijkse netto-orders in China daalden tot ongeveer 9.800 in mei.
  • Tesla wordt geconfronteerd met een public relations nachtmerrie in China.
  • Een analist ziet een definitieve materiële impact op Tesla branding, bestellingen en leveringen.

Aandelen van Tesla Inc. (NASDAQ: TSLA) daalden vandaag met meer dan 5% na de publicatie van een nieuwsbericht door The Information waarin stond: “de maandelijkse netto-orders in China daalden van meer dan 18.000 in april tot ongeveer 9.800 in mei.”

China is de grootste markt voor elektrische voertuigen (EV) ter wereld, dus investeerders beschouwen het als cruciaal voor de groei van Tesla in de komende jaren. De fabriek van het bedrijf in Shanghai heeft een capaciteit om ongeveer een half miljoen voertuigen per jaar te produceren, maar de totale capaciteit ligt ver onder de maat.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De aandelenkoers van Tesla is tot nu toe met meer dan 20% gedaald, terwijl hij nog steeds meer dan 230% is gestegen voor de daaropvolgende periode van een jaar na een geweldige run in het aandeel vorig jaar. Ter vergelijking: de Nasdaq Composite Index is vergeleken met het begin van het jaar met 7% gestegen en over de periode van 1 jaar met 42%.

Tesla wordt geconfronteerd met een public relations nachtmerrie in China

De in de VS gevestigde EV maker heeft de afgelopen maanden veel negatieve pers gekregen na enkele meldingen van auto ongelukken, batterij-explosies en kwaliteitsklachten van Chinese klanten.

Het bedrijf wordt ook steeds meer gecontroleerd door de Chinese toezichthouders. Het land heeft het gebruik van Tesla-auto’s door militairen en staatspersoneel beperkt vanwege zorgen dat de camera’s op zijn auto’s voor spionage zouden kunnen worden gebruikt.

Tesla werd door de door de staat gesteunde tabloid Global Times bestempeld als ‘arrogant’ en ‘aanmatigend’ na een veel gepubliceerde ruzie tussen het bedrijf en een van zijn klanten.

Analisten nemen de situatie over

CEO van JL Warren Capital, Junheng Li, zei in een reactie per e-mail aan CNBC:

“We zien een definitieve materiële impact op Tesla branding, bestellingen en leveringen voor de komende maanden, hoewel het moeilijk is om precies te kwantificeren in hoeverre de dalende vraag wordt veroorzaakt door zorgen over Tesla’s veiligheidsvoorzieningen of toenemende concurrentie, vooral van Chinese autofabrikanten.”

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld