Keystone XL officieel geannuleerd na 13 jaar spanning

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay werkte bij Tata Motors in projectplanning, voordat hij zijn passie voor aandelen ontdekte. Tegenwoordig woont hij in Canada… read more.
on jun 10, 2021
  • Het Keystone XL pijpleidingproject is beëindigd door TC Energy Corporation.
  • President Joe Biden trok in januari een belangrijke vergunning in die nodig was voor het project.
  • De pijpleiding werd oorspronkelijk in 2008 voorgesteld.

TC Energy Corporation (NYSE: TRP) heeft eindelijk besloten het Keystone XL pijpleidingproject stop te zetten nadat de Amerikaanse Joe Biden eerder dit jaar de vergunning had ingetrokken die nodig was om het Amerikaanse deel van de pijpleiding te voltooien.

In een persbericht op woensdag zei het bedrijf dat het “zal blijven coördineren met regelgevers, belanghebbenden en inheemse groepen om zijn verplichtingen op het gebied van milieu en regelgeving na te komen en een veilige beëindiging van en vertrek uit het project te garanderen.”

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De aandelen van TC Energy, een exploitant van pijpleidingen voor aardgas en ruwe olie in Canada, de VS en Mexico, zijn dit jaar 30% gestegen, geholpen door de stijgende olieprijzen en de versoepeling van de door de pandemie veroorzaakte lockdowns. Het aandeel handelde in de ochtendhandel vlak.

Tijdlijn en doel van het Keystone XL pijplijnproject

De pijpleiding werd oorspronkelijk in 2008 voorgesteld om olie van de West-Canadese oliezanden naar Amerikaanse raffinaderijen te vervoeren. Er werd verwacht dat het 830.000 vaten per dag van Alberta naar Nebraska zou vervoeren.

Maar in de afgelopen 13 jaar kreeg de pijpleiding te maken met sterke tegenstand van Amerikaanse landeigenaren, inheemse Amerikaanse stammen en milieuactivisten, wat resulteerde in juridische uitdagingen en politieke oppositie.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump had in 2017 een vergunning voor de pijpleiding goedgekeurd, maar juridische problemen maakten het moeilijk om door te gaan met de bouw. Biden trok de vergunning in zodra hij op 20 januari 2021 aantrad, iets wat hij had beloofd in zijn presidentiële campagne.

Belanghebbenden over de annulering

Over de annulering van het pijpleidingproject zei Jared Margolis, een senior advocaat bij het Centrum voor Biologische Diversiteit:

“Dit is een mijlpaal in de strijd tegen de klimaatcrisis. We hebben goede hoop dat de regering-Biden dit land in de goede richting zal blijven sturen door zich te verzetten tegen projecten voor fossiele brandstoffen.”

De regering van Alberta, die een partner was in het project, zal naar verwachting 1,3 miljard dollar verliezen als gevolg van de beëindiging. Alberta Premier Jason Kenney zei in een verklaring,

“We blijven teleurgesteld en gefrustreerd over de omstandigheden rond het Keystone XL project, inclusief de annulering van de presidentiële vergunning voor de grensovergang van de pijpleiding.”

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld