Belangrijke punten uit Oracle’s Q4 en jaarrapport

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on jun 15, 2021
  • Oracle Corp overtreft de schattingen van Wall Street in FQ4.
  • Het technologiebedrijf keert 32 cent per aandeel uit van een kwartaaldividend.
  • Oracle daalde dinsdag met ongeveer 4% in de handel na sluitingstijd.

Oracle Corp. (NYSE: ORCL) rapporteerde dinsdag zijn financiële resultaten voor het fiscale vierde kwartaal die de schattingen van Wall Street overtroffen. Het aandeel daalde dinsdag in de nabeurshandel met ongeveer 4%.

Financiële prestaties Q4

Oracle zei dat het in het vierde kwartaal $ 4,03 miljard (£ 2,86 miljard) of $ 1,37 per aandeel verdiende. Het computersoftwarebedrijf genereerde een omzet van $ 11,23 miljard, vergeleken met een jaar geleden van $ 10,44 miljard.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Op gecorrigeerde basis verdiende de Amerikaanse multinational $ 1,54 per aandeel, een stijging ten opzichte van $ 1,20 per aandeel vorig jaar. Volgens FactSet hadden experts voorspeld dat het bedrijf in het vierde kwartaal een omzet van $ 11,02 miljard en een winst per aandeel van $ 1,31 zou behalen.

Dividend, inkoop van eigen aandelen en jaarresultaten

Oracle kondigde dinsdag 32 cent per aandeel van een driemaandelijks contant dividend aan. In het fiscale jaar 2021 kocht het voor 20,9 miljard dollar aan aandelen terug.

Voor het volledige boekjaar, Oracle meldde $ 40.480.000.000 aan omzet die een stijging van 3,6% ten opzichte van boekjaar 2020. De groei in het onlangs gesloten jaar was het 2e beste jaar voor het in Austin gevestigde bedrijf sinds het fiscale 2012. De NYSE genoteerde bedrijf merkte vertegenwoordigen $ 14,1 miljard aan jaarlijkse winst of $ 4,67 per aandeel.

Inkomsten uit afzonderlijke bedrijfssegmenten

Andere opvallende cijfers in het winstrapport van Oracle zijn onder meer een stijging van 8% en 9% van de inkomsten uit respectievelijk cloudservices en licentieondersteuning, en cloudlicenties en on-premises licentiesegmenten. Beide bedrijven overtroffen de schattingen van analisten. De hardware omzet daalde met 2% om te voldoen aan de FactSet-consensus, en de cloudinfrastructuur van de tweede generatie noteerde een stijging van 100% in de kwartaalomzet.

Begeleiding voor fiscaal Q1

Voor het fiscale eerste kwartaal voorspelt CEO Safra Catz nu tot 98 cent gecorrigeerde winst per aandeel en een omzetgroei van 3% tot 5%. Analisten daarentegen vragen om een aangepaste winst per aandeel van $ 1,03 bij een omzetgroei van 3%.

Opmerkingen van JPMorgan analisten

JPMorgan analisten zetten vraagtekens bij het potentieel van Oracle om te blijven stijgen op de aandelenmarkt:

“Een groot deel van de waarderotatie-uplift is nu uitgespeeld. Onze controles ondersteunen het potentieel voor Oracle om een aantal zeer grote ERP voetafdrukken van concurrenten te verdringen, en de drempel van $ 5 WPA nadert als een gunstige mijlpaal, maar met veel minder droog poeder voor het terugkopen van aandelen, zullen groeiende inkomsten een andere uitdaging worden in de toekomst omdat het relatief meer moet worden aangedreven door kernactiviteiten.”

JPMorgan beoordeelt Oracle op dit moment als ‘overwogen’ met een koersdoel van $ 73 per aandeel. De inkomsten van Oracle waren in het voorgaande kwartaal (Q3) met bijna 100% gestegen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld