GBP/USD richt zich lager na gunstig rentebesluit BOE

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 24, 2021
  • De GBP/USD trok zich terug na de relatief gematigde verklaring van de Fed.
  • De bank liet de rente en kwantitatieve versoepeling ongewijzigd.
  • Het verwacht activa te blijven kopen tot augustus van dit jaar.

De GBP/USD stortte in na de relatief gematigde beleidsverklaring van de Bank of England (BOE). Het paar daalde naar 1.3900, wat relatief lager was dan het hoogste punt van deze week op 1.4000.

GBP/USD
GBP/USD grafiek

BOE beslissing

De BOE sloot donderdag haar vergadering van juni af en publiceerde een relatief bescheiden verklaring. De bank besloot haar belangrijkste rentetarief ongewijzigd te laten op 0,10%. De toon was zachtmoedig omdat de BOE niet sprak over het naderbij brengen van het einde van het kwantitatieve versoepelingsprogramma van 875 miljard dollar, zoals sommige analisten hadden verwacht. De bank zei:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“Het Comité is niet van plan het monetaire beleid te verkrappen, tenminste niet totdat er duidelijk bewijs is dat er aanzienlijke vooruitgang wordt geboekt bij het elimineren van de reservecapaciteit en het duurzaam bereiken van de inflatiedoelstelling van 2%.”

De BOE is dit jaar relatief mild geweest. Zo sloot de bank in haar vergadering van februari uit dat de rentetarieven naar de negatieve zone zouden worden geduwd. Leden, waaronder gouverneur Andrew Bailey, hadden laten doorschemeren dat de bank dit jaar tarieven onder nul zou invoeren. De verandering van gedachten vond plaats toen de Britse regering haar vaccinatiecampagne opvoerde en nadat de EU en het VK een Brexit-overeenkomst bereikten.

De recente economische cijfers waren relatief sterk. Britse inflatie is gestegen tot 2,1%, boven de BOE doelstelling van 2,0%. De bank verwacht dat deze trend doorzet en piekt op 2,5%. De detailhandelsverkopen waren ook sterk, zelfs nadat ze in mei waren gedaald. Evenzo toonden gegevens van Markit aan dat de PMI’s voor de productie en dienstverlening in het VK het relatief goed deden in juni. Het werkloosheidspercentage is ook gedaald tot 4,8%, terwijl de huizenprijzen zijn gestegen.

Analisten verwachten dan ook dat de Britse economie een beter herstel zal doormaken dan de VS en de EU. Ze verwachten dat de economie dit jaar met 7% zal stijgen, de beste prestatie in decennia.

Ondertussen zal het GBP/USD paar vervolgens reageren op de laatste Amerikaanse BBP gegevens die donderdag naar buiten zullen komen. Uit de cijfers blijkt dat de economie in het eerste kwartaal met 6,4% is gegroeid.

GBP/USD technische analyse

GBP/USD
GBP/USD grafiek

De GBP/USD wist een deel van de winst van deze week teniet, nadat het paar vorige week vrijdag crashte naar 1.3785. Op de 4-uur grafiek daalde het paar onder het retracementniveau van 50% en onder de EMA met 50 en 25 perioden. De daling kwam nadat het paar vormde wat lijkt op een bearish vlagpatroon. Hoewel de neerwaartse trend zich waarschijnlijk zal voortzetten, kunnen we daarom een situatie waarin het paar de opwaartse trend hervat niet uitsluiten. Dit zal worden bevestigd als het erin slaagt om het hoogste punt van deze week van 1.400 opnieuw te testen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld