Dit is wat het Q2 winstrapport van Tesla ons vertelt

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on jul 26, 2021
  • Tesla overtreft de schattingen van Wall Street in Q2.
  • De productie van Tesla Semi is uitgesteld tot 2022 vanwege uitdagingen in de toeleveringsketen.
  • De aandelen van het bedrijf zijn meer dan 2% gestegen in de uitgebreide handel.

Tesla Inc. (NASDAQ: TSLA) rapporteerde maandag zijn financiële resultaten voor het tweede kwartaal die de schattingen van Wall Street overtroffen, aangezien de verkoop bijna 100% steeg. De aandelen van het bedrijf stegen meer dan 2% in de nabeurshandel.

“Het publieke sentiment en de steun voor elektrische voertuigen lijkt op een nooit eerder gezien kantelpunt te zijn”, zei Tesla in een brief aan investeerders.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De toekomstige vooruitzichten worden verwacht bij het inkomstenrapport dat gepland staat voor 05:30 EDT en die u hier live kunt beluisteren.

Financiële prestaties Q2

Tesla zei dat de nettowinst in het tweede kwartaal was gedrukt op $ 1,14 miljard, wat zich vertaalt naar $ 1,02 per aandeel. In hetzelfde kwartaal vorig jaar werd de nettowinst gemaximeerd op een fors lagere $ 104 miljoen of 10 cent per aandeel.

Gecorrigeerd voor eenmalige posten verdiende de fabrikant van elektrische auto’s 1,45 dollar per aandeel, vergeleken met 44 cent per aandeel een jaar geleden. Tesla waardeerde zijn omzet in het tweede kwartaal op $ 11,96 miljard, wat neerkomt op een groei van 98% op jaarbasis.

Volgens FactSet hadden experts voorspeld dat het bedrijf $ 11,51 miljard aan omzet en 94 cent gecorrigeerde winst per aandeel zou behalen. Tesla versloeg ook in het voorgaande kwartaal (Q1) in de bovenste en onderste regel.

Leveringen en andere opvallende cijfers

Eerder deze maand zei Tesla dat het in het tweede kwartaal in totaal 206.421 voertuigen produceerde en 201.250 voertuigen leverde. De auto-inkomsten in het tweede kwartaal kwamen uit op $ 10,21 miljard, met wettelijke kredieten die slechts $ 354 miljoen bedroegen. Vergeleken met de voorgaande vier kwartalen daalde de verkoop van kredieten in het tweede kwartaal, maar de brutomarges in de automobielsector bedroegen 28,4%.

Andere opmerkelijke cijfers in het winstrapport omvatten een omzetgroei op jaarbasis van 60% van de energieactiviteiten tot $ 801 miljoen. De Bitcoin investering van Tesla resulteerde in een waardevermindering van $ 23 miljoen in het tweede kwartaal. Het in Palo Alto gevestigde bedrijf waardeerde de nettoschuld en aflossingen van financiële leases op $ 1,6 miljard, wat resulteerde in een achtereenvolgende daling van 5% in zijn kaspositie tot $ 16,23 miljard.

Productieplannen

Tesla zei dat de productie van Model Y dit jaar in Berlijn en Austin zal beginnen, maar de productie van Tesla Semi uitgesteld tot 2022 vanwege “beperkte beschikbaarheid van batterijcellen en wereldwijde uitdagingen in de toeleveringsketen”. De Austin fabriek zal na Model Y ook zijn Cybertruck gaan produceren.

Tesla verloor in het tweede kwartaal aanzienlijk marktaandeel in twee van zijn drie grootste markten – China en Europa.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld