AUD/USD: voorbeeld van het aanstaande RBA rentebesluit

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on aug 2, 2021
  • Het AUD/USD paar heeft een bearish vlagpatroon gevormd.
  • Het vormde ook een dubbele top patroon voorafgaand aan het RBA rentebesluit.
  • De bank zal naar verwachting de rente ongewijzigd laten en rustig klinken.

De AUD/USD prijs daalde licht toen traders zich concentreerden op het aanstaande rentebesluit van de Reserve Bank of Australia (RBA). Het paar handelt op 0.7343, wat iets onder het hoogste punt van vorige week van 0.7400 ligt.

RBA rentevoorbeeld

De Australische centrale bank publiceert dinsdag haar rentebesluit van augustus. Analisten verwachten dat de bank zachtmoedig zal klinken en een ommezwaai zal maken in haar activa-aankopen en rentecurvecontrole. De bank laat de rente naar verwachting dinsdag ongewijzigd op 0,1%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens Bloomberg verwachten sommige analisten dat de bank nog een stap verder zal gaan en haar driejarige rentedoelstelling zal verlengen tot de obligatie van november 2024. Nog maar een maand geleden klonk de bank klaar om haar activa aankopen af te bouwen toen de economie weer aantrok.

De economische situatie in Australië is echter verslechterd sinds de laatste economische beslissing. Ten eerste is het aantal gevallen van COVID-19 de laatste tijd enorm gestegen, waardoor staten gedwongen werden om lockdown maatregelen op te leggen. De federale regering heeft gereageerd door financiële steun aan de getroffen staten aan te bieden.

Dit heeft op zijn beurt geleid tot zwakke zakelijke omstandigheden. In een rapport verwachten de topbanken van het land, zoals CBA en Westpac, dat de economie tussen de 200.000 en 300.000 banen heeft verloren, terwijl het werkloosheidspercentage is gestegen tot 5,7%. Volgens ANZ daalden de vacatures in juli met 0,5%.

De AUD/USD reageerde op de relatief milde productiegegevens uit Australië. Uit gegevens van de Australia Industry Group (AIG) bleek dat de productie index daalde van 63,2 in juni tot 60,8 in juli. Een ander cijfer van Markit toonde aan dat de PMI daalde van 58,6 naar 56,9.

Toch laten deze cijfers zien dat de sector het goed deed, aangezien een PMI van 50 en hoger een teken van expansie is. Ook is de productiesector een relatief klein onderdeel van de Australische economie.

AUD/USD technische analyse

AUD/USD
AUD/USD grafiek

Het AUD/USD paar daalde van de high van vorige week van 0,7413 naar 0,7330. Op de uurgrafiek is het pair onder de 25 en 15-daagse voortschrijdende gemiddelden bewogen. Het lijkt ook een bearish vlagpatroon te vormen dat in blauw wordt weergegeven. Het paar heeft ook een dubbele top patroon gevormd. De twee patronen zijn meestal bearish tekens. Daarom zal het paar waarschijnlijk de neerwaartse trend hervatten voorafgaand aan het rentebesluit van de RBA. Als dit gebeurt, is de volgende belangrijke ondersteuning om in de gaten te houden 0,7300.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld