EUR/USD opleving wint aan kracht naarmate de hoop op afbouw door de ECB toeneemt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on sep 2, 2021
  • Het EUR/USD paar piekte naar het hoogste niveau in bijna een maand.
  • De rally vond plaats toen het gesprek over de afbouw van de ECB toenam.
  • Europese obligatiemarktgegevens wijzen ook op een agressievere ECB.

De EUR/USD prijs schoot omhoog naar het hoogste niveau sinds 4 augustus, toen beleggers de afbouw van de obligatieaankopen van de ECB begonnen in te prijzen. Het paar steeg naar 1,1867, wat ongeveer 1,75% boven het laagste niveau in juli was.

Aflopende ECB obligaties

Volgende week houdt de Europese Centrale Bank haar maandelijkse vergadering. Dit wordt een belangrijke bijeenkomst aangezien de bank in augustus geen zitting heeft gehouden en Christine Lagard weinig opmerkingen heeft gemaakt.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Daarom zijn analisten en beleggers op de obligatiemarkt begonnen zich te positioneren voor een eventuele afbouw van de ECB. Zo steeg de Duitse 10-jaarsrente als benchmark op donderdag naar -0,37%. Dit was het hoogste niveau in meer dan een maand. Tegelijkertijd is ook de spread tussen de 10-jaars Italiaanse en Duitse obligatierente groter geworden.

Deze trend doet zich twee dagen nadat Eurostat de relatief sterke consumenteninflatiegegevens publiceerde, voor. Uit de cijfers bleek dat de totale CPI in augustus steeg tot 3,0%, aanzienlijk hoger dan de doelstelling van de ECB van 2,0%.

Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat de bank op zijn minst een signaal zal geven dat ze binnenkort zal beginnen met het afbouwen van de aankoop van activa. De bank voert momenteel een programma uit om staatsobligaties op te kopen ter waarde van ruim 1,85 biljoen euro. Deze week zei Luis de Guindos, vice-president van de bank, dat de “buitengewone maatregelen geleidelijk zullen moeten worden ingetrokken”.

Nu veel EU landen de uitrol van vaccins verhogen, verwachten analisten dat de ECB haar groeiprognose zal verhogen. Het zal ook zeggen dat de huidige inflatiesprong tijdelijk is en dat deze het komende jaar waarschijnlijk zal terugvallen op de doelstelling van 2%. Voor die tijd zal de EUR/USD reageren op de laatste Amerikaanse NFP cijfers die vrijdag naar buiten komen.

EUR/USD voorspelling

EUR/USD

De opleving van de EURUSD zette donderdag door, terwijl investeerders het afbouwen door de ECB inprezen. Het paar steeg naar 1.1867, iets onder het 38,2% Fibonacci-retracementniveau. Het steeg ook boven de 25-daagse en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA), wat een teken is dat bulls de controle hebben.

Het paar lijkt ook een omgekeerd hoofd-en-schouderspatroon te vormen. Daarom zal het paar waarschijnlijk het bullish momentum behouden naarmate de hoop op een afbouw door de ECB toeneemt.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money