Ik short de dollarindex (DXY) in september, en dit is waarom

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on aug 31, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex (DXY) kende een gemengd augustus.
  • De index reageerde op de laatste Amerikaanse NFP, inflatie en de Jackson Hole top.
  • Het heeft een hoofd-en-schouderspatroon gevormd, wat een bearish teken is.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) steeg dinsdag zelfs na de relatief zwakke cijfers van het consumentenvertrouwen uit de Verenigde Staten. De index steeg naar $ 92,75, wat ongeveer 0,40% boven het laagste niveau was gedurende de dag.

DXY augustus beoordeling

De Amerikaanse dollarindex kende een relatief gemengde augustus. Het steeg aanvankelijk tot $ 93,74 na de sterke niet-agrarische loonlijsten die aantoonden dat de economie in juli meer dan 900.000 banen heeft toegevoegd. De index daalde vervolgens met meer dan 1,45%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In augustus waren er verschillende belangrijke drijfveren van de Amerikaanse dollar. Ten eerste steeg de valuta naarmate het aantal COVID gevallen in de meeste landen toenam. De meest opvallende was in Nieuw-Zeeland, een land dat in meer dan zes maanden tijd meer gevallen had ontweken. Het aantal gevallen steeg ook in landen als Australië, China en Canada. De Amerikaanse dollar steeg daarom, terwijl beleggers zich naar zijn veiligheid haastten.

Ook de DXY index reageerde op gemengde cijfers uit de VS. Uit de cijfers bleek dat de totale consumentenprijsindex (CPI) in augustus onveranderd bleef op 5,4%. Dit was het hoogste niveau sinds 2008. Tegelijkertijd daalde de kern-CPI, exclusief de volatiele voedings- en energieproducten, van 4,3% naar 4,1%. Dit gaf signalen dat de inflatie begon af te nemen.

Ondertussen bleek uit aanvullende gegevens dat de Amerikaanse huizenmarkt stabiel bleef. Vorige week bleek uit gegevens dat de verkoop van nieuwe en bestaande woningen in juli fors is gestegen.

De belangrijkste drijfveer van de Amerikaanse dollarindex was de virtuele Jackson Hole top. Daarin herhaalde de Fed voorzitter dat de bank waarschijnlijk later dit jaar zal beginnen met het afbouwen van haar activa aankopen. Andere belangrijke functionarissen zoals Esther George en Raphael Bostic hebben het idee gesteund.

De belangrijkste drijfveren voor de index in september zijn de COVID situatie, de banen- en inflatiegegevens in de VS en de FOMC verklaring die voor de laatste week van de maand is gepland.

Voorspelling van de Amerikaanse dollarindex

US Dollar Index

De DXY index zit de laatste tijd in een bearish trend. Het is met meer dan 1,12% gedaald ten opzichte van het hoogste niveau in augustus. Tegelijkertijd is het verplaatst naar het Fibonacci retracementniveau van 23,6%. Het lijkt ook alsof het een hoofd-en-schouderpatroon vormt. Het heeft al de linkerschouder en het hoofd gevormd. Binnenkort zal het de rechterschouder vormen.

De kans bestaat dus dat de index in september lager uitbreekt. Als dit gebeurt, is het belangrijkste niveau om naar te kijken de 50% retracement op $ 91,60.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld