Chinese ontwikkelaar, Evergrande, kan in gebreke blijven

By: Ruchi Gupta
on sep 21, 2021
  • Evergrande zal naar verwachting vrijdag 83 miljoen dollar aan obligatierente betalen.
  • Analisten en marktkijkers verwachten dat de Chinese ontwikkelaar de betaling van donderdag mist.
  • In dollar luidende obligaties zullen eerst worden beïnvloed.

Evergrande’s (HKG: 3333) eerste test voor zijn schulduitgifte zal deze week plaatsvinden, aangezien investeerders graag willen zien of het belegerde eigendom zijn obligatierente zal betalen of in gebreke blijft. Volgens S&P Global Rating zal het Chinese bedrijf naar verwachting donderdag 83 miljoen dollar aan obligatierente betalen.

Evergrande zal naar verwachting rente betalen in een 5-jarige obligatie in Amerikaanse dollar

Volgens marktgegevensbron Refinitiv Eikon had de 5-jarige, in Amerikaanse dollar luidende obligatie van de ontwikkelaar een oorspronkelijke uitgifteomvang van ongeveer $ 2 miljard, hoewel de prijs sindsdien is gedaald. Interessant is dat volgende week woensdag nog een 7-jarige rentebetaling in Amerikaanse dollar wordt verwacht. Ray Attrill, hoofd deviezen van National Australia Bank, vertelde CNBC:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

“Wat er donderdag gebeurt, belooft op de een of andere manier een baanbrekend evenement voor markten te worden, misschien groter dan de FOMC uitkomst die slechts een paar uur eerder zal hebben plaatsgevonden.”

Attrill doelde op de nauwlettende vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve.

Algemeen wordt verwacht dat Evergrande de rentebetaling op donderdag zal missen, volgens marktwatchers en analisten. Technisch gezien zal het niet in gebreke blijven op voorwaarde dat het de betaling binnen 30 dagen na de vervaldatum verricht. Maandag gaf S&P Global Ratings aan dat Evergrande meer kans had om in gebreke te blijven. Hoofd economie en strategie van Mizuho Bank Vishnu Varathan zei:

“Het feit is dat Evergrande al technisch in gebreke is en de bankrente niet heeft betaald.”

Vishnu verwees naar beweringen dat de Chinese regering grote banken had geïnformeerd over de mogelijkheid van het onvermogen van de vastgoedgigant om rente te betalen op leningen die op maandag moesten worden betaald. In een onderzoeksnota op dinsdag zei Vishnu:

“Met het risico van het missen van een obligatiecoupon later deze week, blijft het vermogen om kapitaalmarkten te schrikken aanzienlijk; aangezien Evergrande goed is voor ~11% van alle hoogrentende obligaties in Azië.”

In dollar luidende buitenlandse obligaties worden als eerste geraakt

Volgens analisten zullen institutionele en andere internationale beleggers meer worden getroffen als deze initiële wanbetalingen plaatsvinden dan lokale Chinese beleggers.

Onshore kunnen in yuan luidende obligaties voorrang krijgen op buitenlandse, in dollar luidende obligaties. Dit komt omdat institutionele of buitenlandse beleggers meer geneigd zijn om offshore obligaties te bezitten, terwijl binnenlandse individuele beleggers eerder geneigd zijn om binnenlandse obligaties aan te houden. Vishnu vertelde CNBC in een e-mail:

“Het is duidelijk dat de optiek van obligatiebeleggers die worden betaald wanneer houders van retailvermogensbeheerproducten en huizenkopers ver verwijderd zijn van duidelijkheid, veel minder resolutie, niet goed zit.”

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld