Vooruitzichten koffieprijs: stijging van 5% vormt pad naar nieuwe niveaus

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on okt 4, 2021
  • De koffieprijs is tot nu toe met 62,99% gestegen dit jaar.
  • Arabica ICE futures staan 5,20% onder het hoogste punt in 7 jaar dat het medio juli bereikte.
  • Vertragingen in de verzending en ongunstige weersomstandigheden hebben de goederenstroom beïnvloed.

De koffieprijs is onderweg om het hoogste punt in zeven jaar dat hij medio juli bereikte, opnieuw te testen. De vraag- en aanboddynamiek liggen achter de rally.

coffee price
Koffieprijs

Dynamiek van vraag en aanbod

In de afgelopen maanden hebben extreme weersomstandigheden de koffieoogst aangetast. In Brazilië, de grootste koffieproducent ter wereld, werd het seizoen gekenmerkt door vorst en droogte. Het La Niña fenomeen dat in de nabije toekomst wordt verwacht, kan de verwachte oogst verder verminderen naarmate de droogte over het Zuid-Amerikaanse land raast.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het voedselagentschap van het land, Conab, heeft zijn schattingen voor de Arabica productie van dit jaar verlaagd. De voorspelde 30,7 miljard zakken is het laagste cijfer in 12 jaar.

Vertragingen in de verzending hebben het aanbod en de prijzen van koffie verder beïnvloed. De situatie heeft vooral gevolgen voor vracht uit Vietnam en Indonesië. De twee landen staan respectievelijk op de 2e en 4e plaats van grootste koffieproducerende landen.

De vertragingen vloeien voort uit de aanhoudende containertekorten en stijgende vrachtkosten. Als gevolg hiervan zal de achterstand die begon bij het begin van de COVID-19 pandemie naar verwachting nog enkele maanden aanhouden.

Tegelijkertijd stijgt de vraag naarmate landen de COVID-19 beperkingen blijven versoepelen. Zo zal de VS vanaf november haar poorten openen voor volledig gevaccineerde buitenlanders na een verbod van anderhalf jaar.

Bovendien wordt verwacht dat Australië zijn gevaccineerde bewoners vanaf de komende maand naar het buitenland zal laten reizen. Er wordt voorspeld dat meer reizen de vraag naar zowel instantkoffie (Robusta variëteit) als de Arabica variëteit die de voorkeur heeft in hotels en andere etablissementen zal verhogen.

In het afgelopen jaar plaatsten de stijgende coronavirusgevallen een belangrijk weerstandsniveau op 140 voor Arabica ICE futures. Ter vergelijking: de zachte grondstof handelt sinds mei gestaag boven dat niveau.

Technische vooruitzichten koffieprijs

De wereldwijde benchmark voor Arabica koffie – Coffee C futures – ligt ongeveer 5,20% onder het hoogste niveau van 215,35. Op het moment van schrijven was het met 5,18% gestegen tot 204,05 op de intercontinentale beurs (ICE).

Sinds het begin van het jaar is de koffieprijs met 62,99% gestegen. In dezelfde periode van het afgelopen jaar daalde de zachte grondstof met 19,70%. Op de 1-dag grafiek handelt het boven de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden.

Op korte termijn zal het waarschijnlijk rond het psychologische niveau van 200 schommelen. Een verdere terugval kan het ondersteuningsniveau langs de 25-daagse EMA van 190,50 plaatsen voordat het weer boven de 200 komt. Naarmate de maand vordert, zal de koffieprijs waarschijnlijk stijgen en het hoogste niveau van het jaar overtreffen. Als dat gebeurt, is 225 het volgende doelwit. Deze stelling zal echter ongeldig worden verklaard door een beweging onder de 50-daagse EMA op 185.

coffee price
Koffieprijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money