Voorspelling van de koffieprijs: dit is wat u het komende jaar kunt verwachten

Door:
op dec 5, 2021
Listen to this article
  • De koffieprijs is sinds januari met meer dan 90% gestegen.
  • Analisten verwachten dat de opwaartse trend zich het komende jaar zal voortzetten.
  • Een krappe aanvoer is de belangrijkste aanjager van de bullmarkt van de grondstof.

De koffieprijs zal het komende jaar waarschijnlijk blijven stijgen. De opwaartse trend is gebaseerd op het aanhoudend krappe aanbod en herstel van de vraag.

Uitgebreide rally

Volgens Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie van Saxo Bank, zal de prijsactie voor koffie in de komende maanden grotendeels afhangen van hoe lang de recente gebeurtenissen zullen duren. Tijdens een recent interview met CNBC merkte de analist op dat er de afgelopen 12 maanden een “perfecte storm van gebeurtenissen” is geweest die de grondstof hebben geholpen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Een van de belangrijkste drijfveren in 2021 waren de barre weersomstandigheden in Brazilië. Eerder dit jaar kreeg de grootste koffieproducent ter wereld te maken met vorst. Bovendien is er de afgelopen maanden sprake geweest van droogte in enkele koffieregio’s in het land.

De daaropvolgende impact op de productie zal naar verwachting tot in 2022 aanhouden. Hansen is inderdaad van mening dat de effecten zich kunnen uitstrekken tot 2023. Hij herinnert zich dat toen de markt in 2011 werd bepaald door soortgelijke weergerelateerde zorgen, de koffieprijs met $ 3 per pond.

Met name de situatie in Vietnam heeft de koffievoorraden verder aangescherpt. Het land is de grootste producent van het ras Robusta. Volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek is de koffie-export tussen januari en november met 4,4% gedaald ten opzichte van een jaar geleden.

Voorspelling van de koffieprijs

De koffieprijs is sinds het begin van het jaar met meer dan 90% gestegen. De bullmarkt is gebaseerd op het gestage herstel van de vraag en het krappe aanbod. Met name is de rally de afgelopen drie weken geïntensiveerd.

De Coffee C futures, de wereldwijde benchmark voor de Arabica variëteit, bereikten medio november een hoogste punt in 7 jaar van 215,45. Sindsdien handelt het boven dat niveau. Het eindigde de sessie van vrijdag op 243,35, een stijging van 2,85%. Het is terug op zijn uptrend na het terugtrekken van een 10-jaars hoogtepunt in de vorige week.

Op basis van zowel de fundamentele als de technische gegevens verwacht ik dat de koffieprijs de rest van het jaar en tot in 2022 in een stijgende lijn zal blijven. getroffen in de afgelopen week.

Zelfs als het voorbij het bovengenoemde weerstandsniveau beweegt, zal het waarschijnlijk rond de psychologische zone van 250 blijven hangen. Met extra bullish momentum, zal het volgende doel op het hoogste punt van september 2011 van 256,85 liggen.

Aan de andere kant zijn de ondersteuningsniveaus waar u op moet letten de EMA’s van 25 en 50 dagen op respectievelijk 236,20 en 230,80. Zolang de koffieprijs boven het eerdere weerstandsniveau van 215,45 blijft, zal de rally doorgaan.

coffee price
Koffieprijs

Investeer binnen enkele minuten in crypto, aandelen, ETF’s & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro

10/10
67% van CFD accounts verliezen geld