Jeremy Grantham: de “Great Crash” staat op het punt zichzelf te herhalen

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. lees meer.
on jan 21, 2022
  • De benchmark S&P 500 index verloor in januari meer dan 7,0%.
  • Jeremy Grantham zegt dat de index zou kunnen dalen tot 2.500 niveau.
  • De miljardairinvesteerder is ervan overtuigd dat Amerikaanse aandelen zich in een "superbubbel" bevinden.

De S&P 500 index heeft deze maand meer dan 7,0% verloren, maar miljardair-investeerder Jeremy Grantham waarschuwt dat het slechts een trailer is van wat er in de niet zo verre toekomst gaat gebeuren.

Grantham ziet een nadeel naar het niveau van 2.500

In een interview bij Bloomberg Front Row zei Grantham dat de benchmark zou kunnen dalen tot 2.500, wat een daling van 42% vertegenwoordigt vanaf hier omdat de Amerikaanse aandelen zich in een “superbubbel” bevinden. Hij voegde toe:

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ik was een jaar geleden niet zo zeker over deze zeepbel als over de technologiebubbel van 2000, of als in Japan, of als in de huizenbubbel van 2007. Ik voelde zeer waarschijnlijk, maar misschien niet helemaal zeker. Vandaag heb ik het gevoel dat het zo goed als zeker is.

De mede-oprichter van het vermogensbeheerbedrijf, GMO, voorspelde ook dat een interventie van de Amerikaanse Fed de daling niet zal compenseren. In feite is de superbubbel, voegde hij eraan toe, het resultaat van een slecht monetair beleid in de afgelopen tweeënhalf decennium.

Is er bewijs dat zijn dovish opvatting ondersteunt?

Grantham ziet de underperformance van Russell 2000 in 2021, een scherpe daling van Cathie Wood’s Ark Innovation ETF en de meme-aandelen als indicaties dat de superbubbel op het punt staat te barsten.

Deze checklist voor een superbubbel die door zijn fasen loopt, is nu voltooid en de wilde rumpus kan op elk moment beginnen. Wanneer het pessimisme terugkeert op de markten, worden we geconfronteerd met de grootste potentiële afwaardering van de waargenomen rijkdom in de geschiedenis van de VS.

Volgens hem zou de aanstaande crash vergelijkbaar kunnen zijn met de Grote Crash van 1929 of de ineenstorting van aandelen en onroerend goed in Japan eind jaren tachtig. Zijn vooruitzichten verschillen sterk van die van Michael Sheldon, die nog steeds constructief is op de aandelenmarkt voor 2022.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money