Rusland ETF daalt met 45%: ‘energiesancties zijn een wapen dat Poetin zal begrijpen’

Door:
op mrt 1, 2022
  • Het bedrijfsleven blijft Rusland buitensluiten vanwege de oorlog in Oekraïne.
  • Toplensky van WSJ zegt dat sancties ook moeten gelden voor de Russische energiesector.
  • De iShares MSCI Russia ETF is in een week met 45% gecrasht.

De iShares MSCI Russia ETF (ERUS) is dinsdag nog eens 10% gedaald nadat betalingsreuzen Mastercard en Visa een lijst van Russische financiële instellingen van hun netwerken hadden uitgesloten.

De aankondiging is in overeenstemming met de bredere sancties die het Westen aan Moskou heeft opgelegd, waardoor de toegang tot zijn buitenlandse reserves werd belemmerd en een aantal Russische banken werd verwijderd uit het wereldwijde betalingsnetwerk, SWIFT.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

WSJ auteur roept op tot bredere sancties tegen Rusland

Hoewel de sancties al behoorlijk streng zijn, roept een column in de Wall Street Journal op dat ze ook de Russische energiesector erbij moeten betrekken. Op CNBC’s “Worldwide Exchange” zei auteur Rochelle Toplensky:

Wat we zien is dat Europa ongeveer $ 300 miljoen per dag betaalt voor gasaankopen aan Rusland. En het Westen betaalt nog zo’n 350 miljoen dollar. Dus ondanks deze sancties komt dat geld gewoon binnen en voedt het Poetin en zijn acties.

Dergelijke sancties zouden echter de stookolieprijzen kunnen verhogen en de consumenteninflatie in het Westen kunnen verergeren. Zorgwekkend is ook het feit dat Rusland zijn olie aan China zou kunnen blijven verkopen of zelfs uitbreiden. Dus, hoeveel een schok zou het voor Rusland kunnen zijn als zijn energiesector sancties krijgt opgelegd.

iShares Russia ETF bijna gehalveerd in minder dan een week

De iShares MSCI Russia ETF is bijna gehalveerd sinds donderdagochtend, toen Rusland een grootschalige invasie van Oekraïne lanceerde. De MOEX Rusland index blijft gesloten tijdens de oorlog in Oekraïne.

Vanmorgen zei BlackRock – de multinationale investeringsmaatschappij met hoofdkantoor in New York achter iShares ETF’s:

De liquiditeit van Russische effecten is aanzienlijk gedaald. Daarom heeft de iShares MSCI Russia ETF de creatie van nieuwe aandelen tijdelijk opgeschort. BlackRock waarschuwt beleggers dat ERUS mogelijk niet aan zijn beleggingsdoelstellingen voldoet, een verhoogde tracking error, aanzienlijke premies of kortingen op de intrinsieke waarde ervaart en/of bid-ask spreads heeft die groter zijn dan het historische gemiddelde.

De VanEck Russia ETF is ook bijna 50% gecrasht in minder dan een week. Europese energiebedrijven, waaronder BP plc, stoppen met de blootstelling aan Russische activa als reactie op de oorlog in Oekraïne.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar eToro

10/10
67% van CFD accounts verliezen geld