Goudprijs: focus ligt op rentebesluit Fed en zorgen over recessie

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… lees meer.
on mei 4, 2022
  • De goudprijs is hersteld van het dieptepunt van dinsdag.
  • Vandaag wordt een renteverhoging van 50 basispunten verwacht.
  • De bezorgdheid over de recessie zal waarschijnlijk steun blijven bieden aan het edelmetaal.

De goudprijs is van het dieptepunt van dinsdag van 1850,17 afgekaatst, na de versoepeling van de rente op staatsobligaties en de US-dollar. Desalniettemin blijft het onder druk staan in afwachting van het langverwachte rentebesluit van de Fed en de daaropvolgende verklaring van de Fed voorzitter. Tegelijkertijd blijven de zorgen over een recessie bestaan.

gold price
gold price

Prijs drijfveren

Alle ogen zijn gericht op het rentebesluit van de Fed dat later in de sessie van woensdag bekend wordt gemaakt. Terwijl de Amerikaanse centrale bank ernaar streeft de inflatie te verminderen, die momenteel op het hoogste punt van vier decennia staat, lijkt een renteverhoging van 50 basispunten al vast te staan. Interessant is dat de markten pas na de bijeenkomst in maart, begonnen na te denken over de cijfers toen de Fed de rente met 25 basispunten verhoogde.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Te midden van de vooruitzichten van agressieve beleidsverstrakking, zullen beleggers enthousiast zijn over de verklaring van Jerome Powell voor aanwijzingen over de waarschijnlijkheid van een stijging van 75 basispunten in de komende maanden. De Fed-president van St. Louis is van mening dat een dergelijke agressieve stijging waarschijnlijk is, in de loop van het jaar. Hij voegde er echter snel aan toe dat het niveau niet zijn basisscenario was.

Een omgeving van hogere rentetarieven zal de US-dollar verder versterken en tegelijkertijd wegen op de goudprijs. Op het moment van schrijven stond de dollar index op $ 103,36. Op dat niveau is het minder dan een dollar verwijderd van het hoogste punt van $ 103,95 dollar, van de afgelopen 5 jaar. Dit niveau bereikte het ongeveer een week geleden bereikte.

Afgezien van de sterke US dollar, hebben de stijgende rente op staatsobligaties de goudprijs onder de cruciale support-turn-resistance zone van $1.900 geduwd. Om 11.50 uur bedroeg de benchmarkrente op 10-jarige Amerikaanse obligaties 2,95%, na een daling van de intraday high van 3,00%.

Terwijl de versoepeling van de US dollar en de rendementen de goudprijs in de sessie van woensdag hebben opgedreven, zal het de winst waarschijnlijk tenietdoen als een reflexmatige reactie op het rentebesluit van de Fed. Toch zal de toegenomen bezorgdheid over een recessie op korte termijn waarschijnlijk steun bieden aan het edelmetaal. Volgens Randal Quarles, de voormalige vicevoorzitter voor toezicht van de bank, is een recessie waarschijnlijk, aangezien de Fed ernaar streeft de inflatie te verminderen en de arbeidsmarkt weer in evenwicht te brengen.

Goudprijs voorspelling

Met de fundamenten in gedachten, is het bereik tussen 1.880,75 en 1.850,17 de moeite waard om op korte termijn naar uit te kijken. Als een reflexmatige reactie op het rentebesluit van de Fed, zullen bears het waarschijnlijk over de ondergrens duwen om steun te vinden op 1.833,83 voordat ze terugkeren naar het bovengenoemde bereik. In de daaropvolgende sessies zullen zorgen over een recessie het waarschijnlijk tot voorbij het weerstandsniveau van 1.880 doen stijgen, aangezien bulls proberen het kritieke niveau van 1.900 opnieuw te testen.

gold price
gold price
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money