Prognose van de goudprijs met niet-agrarische loonlijstgegevens in focus

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… lees meer.
on mei 6, 2022
  • Het bereik tussen $ 1.850 en $ 1.890 is sinds het begin van de week cruciaal geweest.
  • Een agressieve Fed en zorgen over stagflatie zijn de twee tegengestelde krachten.
  • Beleggers zijn enthousiast over de Amerikaanse niet-agrarische loonlijstgegevens.

De goudprijs is tijdens de sessie van vrijdag teruggezakt tot onder de $1.900 per ounce, nadat hij donderdag weer voorbij deze cruciale zone was gesprongen. Vervolgens is deze weer binnen het horizontale kanaal bewogen, dat zijn bewegingen gedurende de week heeft bepaald. Om 07:52 uur GMT was het 1.875,25. Op korte termijn, is het bereik tussen $ 1.850 en $ 1.890 interessant om in de gaten te houden.

gold price
gold price

Fundamenten

Zoals sinds het begin van de week het geval is, blijft het edelmetaal onderhevig aan twee tegengestelde krachten. Enerzijds heb je de agressieve houding van de Fed, die heeft geresulteerd in een sterke Amerikaanse dollar en hogere rente op staatsobligaties en het opwaartse potentieel dat is afgeremd. Op het moment van schrijven stond de dollarindex op 103,73 dollar.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Eerder vandaag bereikte goud het hoogste niveau in 20 jaar op $ 104,05. Op het huidige niveau staat het voor de vijfde opeenvolgende week in het groen. Zoals het geval is met andere grondstoffen, heeft de goudprijs de neiging om omgekeerd te bewegen ten opzichte van de waarde van de Amerikaanse dollar. Dit is gebaseerd op het feit dat een sterke dollar, het edelmetaal duurder maakt voor kopers die andere valuta’s bezitten.

Bovendien blijft de stijgende rente op staatsobligaties de alternatieve kosten verhogen, om het niet-renderende edelmetaal aan te houden. De benchmarkrente van 10 jaar staat op 3,07%, wat iets lager is dan de high-hit van 2018 op donderdag met 3,11%.

Hoewel deze factoren op de goudprijs wogen, bieden stagflatierisico’s steun aan het metaal. Het is traditioneel een hedge tegen inflatie en een veilige haven in tijden van economische onzekerheden.

Beleggers kijken nu naar de niet-agrarische loonlijstgegevens die later in de sessie van vrijdag zullen worden vrijgegeven. Analisten verwachten dat er in april 391.000 banen bijkomen. Ter vergelijking: voor de niet-agrarische loonlijst van vorige maand was dit getal 431.000.

Een hoger dan verwacht cijfer zal waarschijnlijk druk uitoefenen op de goudprijs, aangezien investeerders een agressievere verkrapping van het monetaire beleid in de komende maanden voorspellen. De Fed-voorzitter heeft aangegeven dat het FOMC een renteverhoging van 75 basispunten niet actief overweegt. Met een inflatie van vier decennia en een sterke arbeidsmarkt lijkt de markt echter niet overtuigd door de opmerkingen van Powell.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money