Presteert goud echt beter tijdens recessies en inflatie?

Door:
op May 13, 2022
Listen
  • De geschiedenis zegt dat goud op korte termijn daalt via een grootschalige vlucht naar kwaliteit.
  • Over een langere periode presteert goud goed tijdens recessies, met name in de jaren 80.
  • Omgevingen met hoge inflatie zijn historisch gezien ook erg aardig geweest voor goud

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Het is ruw daarbuiten, echt ruw.

Zelfs vóór deze week kenden aandelen hun slechtste start van een jaar sinds 1939. De EU en het VK staan op de rand van een recessie, maar we hebben 8 renteverhogingen ingeprijsd door de Fed voor het einde van 2022. En vraag me niet eens over crypto, waar $ 18 miljard aan stable coins zijn geimplodeerd en hele ecosystemen verdwijnen.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

Gezien dit intens bearish sentiment, dacht ik dat het verstandig zou zijn om de prestaties van goud als een veilige haven te beoordelen.

Goud

Copy link to section

Mensen zijn geobsedeerd door dit glanzende metaal dat we goud noemen, zolang ze al op aarde rondlopen. Een (relatief) vast aanbod en historische banden met monetaire systemen (de Goudstandaard werd pas in 1971 door Nixon afgeschaft) zorgen ervoor dat het een unieke plek inneemt in het macrolandschap.

Het heeft altijd de mythische ‘store-of-value’ titel gekregen, maar hoe heeft het daadwerkelijk gepresteerd tijdens recessies. En, zou het een goede aanwinst kunnen zijn om in de toekomst vast te houden?

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

Geschiedenis

Copy link to section

De eerste situatie waar we naar kunnen kijken, was de Grote Depressie van de jaren 1920/1930. Tussen 1929 en 1934 steeg goud van $ 20 naar $ 35 per ounce. Dit gebeurde in een periode waarin de Amerikaanse president Roosevelt een doctrine ondertekende die houders dwong hun goud aan de overheid over te dragen voor $ 20,67 per ounce. Terwijl mensen zich aan het metaal vastklampten, met als gevolg van de Gold Reserve Act die de Gold Standard opnieuw bevestigde (verschillende andere landen hadden deze tijdens de Depressie verlaten), groeide zijn aantrekkingskracht. Uiteindelijk verhoogde de Amerikaanse regering de prijs, als onderdeel van haar voortdurende inspanningen om de economie te stabiliseren.

Maar dat is lang geleden, en net als de gouden standaard behoort het nu tot het verleden, niet helemaal relevant in de context van de huidige omgeving. Toch is goud sindsdien tegenovergesteld blijven presteren ten opzichte van de markt. De onderstaande grafiek toont de prijs van goud sinds 1970, die tijdens recessieperiodes kan stijgen.

Vlucht naar kwaliteit

Copy link to section

Als we naar de bovenstaande grafiek kijken, is het duidelijk dat goud anticyclisch presteert en in prijs stijgt naarmate de economie krimpt. Maar als we naar kortere tijdsperioden afzonderlijk kijken, is dit niet altijd het geval.

Neem bijvoorbeeld 20 maart, toen de markten zich voor het eerst realiseerden dat de COVID-pandemie niet zomaar een virus was. Terwijl het maandelijkse rendement met 2,2% positief was, waren sommige van de dagelijkse rendementen zeer negatief, waaronder 17 maart, toen goud maar liefst 6,8% daalde. Vier van de tweeëntwintig handelsdagen die maand leverden een negatief rendement op van meer dan 3,5%, aangezien de markten ernstig wankelden als gevolg van de zwarte zwaan die COVID-19 heet.

<div class=”florish-embed bloom-chart” data-src=”visualisation/9976535″><script src=”https://public.flourish.studio/resources/embed.js”></script></ div>

Deze gegevens zijn interessant, zelfs als ze afkomstig zijn uit de hoogst ongebruikelijke maand, maart 2020. Want terwijl de eerste grafiek ons laat zien dat goud tijdens recessies inderdaad fungeert als waardeopslag, suggereert de tweede grafiek dat in tijden van extreme angst en volatiliteit, deze net als de rest van de markt daalt – althans op de korte termijn, zoals het hiervoor ook ging om daarna te stijgen tot waar het metaal nu is.

En deze laatste bewering wordt ondersteund door recente gebeurtenissen, waarbij het patroon niet geïsoleerd is tot maart 2020. Aangezien mei tot nu toe over de hele linie een neergang heeft gezien, is goud gevolgd – een daling van 3,6% ten opzichte van de prijs waartegen het in april sloot. April was natuurlijk ook een meedogenloze maand voor de markten, en goud daalde toen ook – momenteel 5,6% onder de slotkoers van maart.

Herhaald patroon

Copy link to section

Inderdaad, we zien dit keer op keer. In tijden van plotselinge onzekerheid is er over de hele linie een vlucht naar kwaliteit – en daar hoort ook een kapitaalverschuiving van goud bij. Beleggers willen koude, harde contanten, terwijl al het andere keldert, in deze plotselinge volatiliteit. De afgelopen maanden zijn daar een goed voorbeeld van, aangezien de Russische oorlog het geopolitieke klimaat en alles enorm heeft doen wankelen.

Dus hoewel de markten momenteel zeer turbulent zijn, heeft goud gedaan wat het zo vaak doet: de markt volgen. Natuurlijk zijn de rendementen lang niet zo negatief als aandelen of andere risicovolle activa – zie onderstaande grafiek – maar het verliest wel wat aan waarde.

Als deze neergang echter een aanhoudende bearmarkt blijkt te zijn en de geschiedenis zich herhaalt, zou goud moeten gaan stijgen. Het patroon komt tot nu toe overeen met wat we eerder hebben gezien – een lichte daling terwijl de rest van de markt ten onder gaat. Als de markt rood blijft en dit de norm wordt, zou goud het historische patroon volgen als het anticyclisch zou blijven en dus stijgen.

Inflatie

Copy link to section

Een laatste factor die ik wil analyseren voordat ik ermee stop, is de correlatie tussen inflatie en het goudrendement. Dit is relevant gezien het huidige klimaat van ongebreidelde inflatie en vertragende groei, met andere woorden, de ergste nachtmerrie is van een economie.

De CPI van 8,3% werd gisteren aangekondigd voor april, wat betekent dat de inflatie nog steeds op het hoogste punt in 40 jaar schommelt. Ik zette het jaarlijkse rendement van goud uit tegen de inflatie op jaarbasis sinds 1970, en berekende de correlatiecoëfficiënt op een relatief onstuimige 0,55, wat een redelijk sterke relatie suggereert. De onderstaande grafiek geeft de bewegingen in procenten weer en dit wordt duidelijk als we de relatie visueel zien.

Conclusie

Copy link to section

Tot slot, we zien momenteel de EU en het VK op de rand van een recessie staan, markten in een scherpe daling en de angst verspreidt zich door de economie dat een langverwachte correctie eindelijk daar is (zo niet al hier). Historisch gezien is dit een veelbelovende basis voor goud, mocht de bearmarkt verder aanhouden dan alleen de volatiliteit op korte termijn.

Als het inderdaad een hardnekkige bearmarkt blijkt te zijn, dan zal de toegevoegde factor van hoge inflatie een groot probleem blijfven en goud in een nog aantrekkelijker daglicht stellen. Het is een relatief unieke (en angstaanjagende) situatie, om zowel een verhoogde inflatie als een afnemende groei en sentiment te hebben, maar voor goud zijn dit de factoren die het in het verleden hebben voortgestuwd.

Als de geschiedenis zich herhaalt, is goud goed geplaatst om te kapitaliseren in deze markt.

Ad

Investeer binnen enkele minute in grondstoffen zoals goud, tarwe, lithium, olie & meer bij onze best beoordeelde broker, eToro.

10/10
Bezoek site
Goud Commodities