Prognose goudprijs: hoe stabiel is de steun op $1.800?

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… lees meer.
on mei 16, 2022
  • De goudprijs zweeft voor de tweede opeenvolgende sessie rond de cruciale zone van $1.800.
  • Naarmate de week vordert, ligt het bereik waar je op moet letten tussen $ 1.780 en $ 1.824.
  • Industriële productie en Amerikaanse detailhandel verkopen zullen invloedrijke gebeurtenissen zijn.

De goudprijs is tijdens het begin van het handelen op maandag gestegen, zelfs terwijl deze voor de tweede sessie op rij rond het kritieke niveau van $1.800 per ounce blijft schommelen. Op korte termijn zal het edelmetaal zich waarschijnlijk in deze zone consolideren, voordat de sterkere kracht zijn volgende zet bepaalt.

Grondbeginselen

Aan de ene kant zullen sommige bulls de dip waarschijnlijk kopen uit bezorgdheid over de vertraagde wereldwijde groei en een mogelijke recessie. Winstneming van de geplaatste shorts verklaart ook waarom de prijzen zijn teruggekaatst, van het dieptepunt van vrijdag van $1.800.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Goud is een conventionele veilige haven in tijden van economische en politieke onzekerheden. Toch hebben beleggers zich tot de Amerikaanse dollar gewend; en duwen deze naar een 20-jarige high. Om 07:52 uur GMT stond de dollarindex op $ 104,53 na een daling van het hoogste punt van de vorige sessie van $ 105,04; het hoogste niveau sinds december 2002. Een sterke dollar heeft de grondstof duurder gemaakt voor kopers die andere valuta’s aanhouden.

Het herstel van de rente op staatsobligaties weegt ook op de goudprijs. De benchmarkrente van 10 jaar staat op 2,92%, nadat deze eind vorige week was teruggekeerd naar 2,81%. De rente op Amerikaanse obligaties is sinds eind februari aan het stijgen, te midden van verhoogde inzetten door agressieve beleidsverkrapping van de Federal Reserve.

Jerome Powell heeft aangegeven dat de Fed-functionarissen niet actief een renteverhoging van 75 basispunten overwegen. Toch zijn sommige beleggers van mening dat een grotere kans op een recessie, de centrale bank kan dwingen tot een agressievere renteverhoging.

Wat de gegevens betreft, zal het edelmetaal reageren op de industriële productiecijfers in China en de VS die respectievelijk op maandag en dinsdag worden vrijgegeven. De detailhandel verkopen in de VS op dinsdag en opmerkingen van verschillende Fed-functionarissen zullen ook een impact hebben op de markt.

Goudprijs prognose

De goudprijs vindt steun in de cruciale zone van 1.800, ook al blijft deze in een neerwaartse trend. Half april bereikte het edelmetaal het hoogste punt van de maand op 1.998,79. Sindsdien is het bijna 10% gedaald. Op het moment van schrijven stond het op 1.805,79, na het bouncen van het dieptepunt van vrijdag van 1.800,26.

Zoals je kunt zien op de dagelijkse grafiek, handelt het onder de 25 en 50 daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. In de nieuwe week blijft de huidige steunzone cruciaal. Vervolgens is het bereik tussen 1.800 en 1.824,47 het bekijken waard. Aan de andere kant, als de bears erin slagen de goudprijs voorbij het bovengenoemde steunniveau te duwen, hebben ze misschien een kans om het dieptepunt van januari van 1.780 opnieuw te testen.

goud prijs
goud prijs
Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, Capital.com
9.3/10