Bitcoin en de Dow ontmoeten elkaar in het midden en naderen $30K

Door:
op May 19, 2022
Listen
  • De Dow Jones en Bitcoin hebben elkaar in het midden ontmoet, beide handelend in de buurt van $ 30.000
  • Beide activa zijn gekelderd sinds ze een hoogte van respectievelijk $ 37.000 en $ 69.000 hebben bereikt
  • Amerikaanse aandelen sloten vandaag hun slechtste dag sinds juni 2020

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Na de laatste duik van de aandelenmarkt woensdag, met aandelen die bijna 4% lager sloten, handelt de Dow Jones op $ 31.500. In wat niet zo lang geleden onwaarschijnlijk leek, staart de index nu naar het psychologisch belangrijke niveau van $ 30.000.

Vreemd genoeg doet Bitcoin hetzelfde – handelend op $ 29.000 na een duik van 25% vorige week. De implosie van Terra’s $ 18 miljard stablecoin, UST, en de bijbehorende native token Luna, die ooit $ 42 miljard waard was, leidde tot besmetting op de cryptomarkten. De zaak van Bitcoin hielp niet, want de Luna Foundation Guard (LFG) overspoelde de markt met verkooporders van 80.000 bitcoins in een vergeefse poging om de UST-peg te verdedigen. Deze gebeurtenissen trokken Bitcoin omlaag van bijna $ 40.000 naar waar deze zich nu bevindt.

Sentiment

Copy link to section

Het sentiment is in lange tijd niet zo bearish geweest, omdat schijnbaar elke variabele investeerders tegenwerkt. We hebben een ongebreidelde inflatie (ik wou dat ik een bitcoin had voor elke keer dat ik die zin de afgelopen maand heb getypt), een agressieve Fed en een zwakke geopolitieke situatie. Ik zie dat deze worden beschreven als macro-tegenwind, maar voor mij voelen ze meer als macro-orkanen. Het is daar lelijk.

Dus, terwijl de Dow en Bitcoin beide richting $ 30.000 zijn geklommen door deze recente risicovolle omgeving en als we uitzoomen, heeft het duo heel verschillende paden genomen naar de prijs. Kijkend naar het rendement sinds net voor het begin van COVID-20 (januari-20; een heel leven geleden), is het verschil in volatiliteit groot.

  • Save

Wisselvalligheid

Copy link to section

Dow piekte in de hoge $ 36.000 in januari 2022, terwijl Bitcoin zijn beste Icarus-impressie had in november-21, tot $ 68.700 voordat zijn vleugels smolten. Om het verschil in volatiliteit in numerieke termen te kwantificeren (voor jullie wiskunde nerds die er zijn), was de standaarddeviatie van de dagelijkse rendementen voor de Dow sinds 20 januari 1,7%, maar bijna drie keer zo groot als 4,7% voor Bitcoin. Dit betekent dat tweederde van de dagelijkse bewegingen minder dan +/- 1,7% was voor de Dow, maar minder dan +/- 4,7% voor Bitcoin. Ondanks deze kloof in volatiliteit is de richting van de dagelijkse prijsbewegingen sterk gecorreleerd, met een correlatie coëfficiënt van 0,88 (voor niet-ingewijden is een score van 1 een perfecte correlatie. Bijvoorbeeld de correlatie tussen het stijgende CPI-getal en politici het woord “transient” noemen is 1).

Daarom laat een correlatie van 0,88 zien, dat elk ontkoppelingsargument voor Bitcoin nog ver weg is – op dit moment blijft het de bewegingen van de bredere markt volgen.

Wie raakt als eerste $ 30K?

Copy link to section

Om $ 30.000 te halen, moet de Dow 4,5% dalen, terwijl Bitcoin 2,4% moet stijgen. Kijkend naar de rendementen van de afgelopen twee jaar, is er zeven keer een daling van 4,5% in de Dow geweest. Zes daarvan waren in de chaotische maand maart 2020, toen de markten probeerden te achterhalen wat dit vreemde virus genaamd COVID-19 precies voor de wereld betekende. De enige andere keer dat een dergelijke grote daling plaatsvond, was de daling van 6,9% op 11 juni 2020, tijdens een aankondiging van de Fed waarin werd bevestigd dat er geen renteverlagingen meer zouden komen, wat de markt verraste.

Bitcoin daarentegen is in dezelfde periode maar liefst 161 keer met 2,4% gestegen. Dus als je een pistool tegen mijn hoofd zet en me vraagt wie als eerste $ 30.000 kust, noem ik zonder aarzelen Bitcoin. Het is niet alleen een kleinere procentuele sprong van +2,4% vergeleken met -4,5%, maar Bitcoin is verreweg het meer volatiele activa, zoals hierboven besproken.

Behalve als…

Copy link to section

Tenzij, dat wil zeggen, je zo pessimistisch bent geworden over de marktsituatie dat zelfs een sprong van 2,4% voor Bitcoin onrealistisch lijkt. Terwijl ik dit schrijf, is de Dow 3,6% gedaald en ik heb moeite om me de laatste keer te herinneren dat ik een groen getal op mijn scherm zag.

Maar in alle ernst, terwijl de (korte termijn) weddenschap hier duidelijk Bitcoin is, ongeacht wat je van de markt vindt, laat het uitgangspunt van dit artikel zien hoe ver we zijn gedaald vanaf het begin van het jaar. Bitcoin handelde op $ 46.000 en de Dow op $ 36.000 toen we 2022 ingingen, en nu beoordelen we beide op de $ 30.000 benchmark.

Nu de S&P 500 vandaag met 4% is gedaald, voor de slechtste dag sinds juni 2020, laten we hopen dat ik volgende maand niet hetzelfde artikel schrijf, met de vraag of de S&P of Bitcoin eerst de $ 3.000 raken. Hé, misschien verslaat S&P 500 zowel Bitcoin als de Dow tot $ 30.000? Je hoorde het hier voor het eerst (dat is een grap, alleen om te bevestigen – activa kunnen alleen maar in prijs dalen, realiseerde ik me onlangs)

  • Save
  • Save