Reële lonen dalen met 3,5%, wat wijst op problemen binnen economie

Door:
op aug 1, 2022
  • De lonen zijn jaar op jaar met 5,3% gestegen
  • Gelaagdheid in inflatie betekent dat de reële salarissen met 3,5% zijn gedaald
  • Belangrijke overweging voor de Fed, die tweemaal 75 bps heeft verhoogd, in een markt die nu 12% hoger ligt

De inflatie rijst de pan uit, zoals iedereen weet.

Reële lonen dalen

Maar de lonen stijgen niet mee. De lonen stegen in het tweede kwartaal met 1,4% en 5,3% over het jaar eindigend in juni, volgens de vrijdag gepubliceerde Employment Cost Index van het Bureau of Labor Statistics.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Hoewel dit nominaal een mooie zegen is voor werknemers, daalt het reële inkomen wanneer de ongebreidelde inflatie wordt gelaagd – met reële lonen die het afgelopen jaar met 3,5% zijn gedaald. Nu de arbeidsmarkt na de pandemie onder druk staat, hebben werkgevers de lonen verhoogd om mensen voor open functies in dienst te nemen. Maar met een oververhitte economie die voortkomt uit het onophoudelijk drukken van geld in de afgelopen twee jaar, hebben de prijsstijgingen van goederen de stijgingen van de lonen overtroffen.

Sterkte van de Dollar

Nu de wereldeconomie vertraagt en het sentiment omslaat – de aandelenmarkten zijn gekelderd – is de dollar gestegen. Dit is typisch voor tijden van recessie, wanneer beleggers massaal naar de wereldwijde reservevaluta trekken die als de meest veilige optie worden beschouwd.

Echte rijkdom neemt af

De kracht van de dollar is echter alleen relatief ten opzichte van andere fiat-valuta’s. Wanneer uitgezet tegen echte goederen, daalt de waarde – wat aangeeft hoe de reële lonen daarboven dalen. Bovendien maakt de kracht van de dollar de export van de VS duur, een ander punt van zorg aangezien de economie twee negatieve kwartalen van de BBP-groei klokt, wat algemeen wordt beschouwd als de definitie van een recessie.

Reactie van de Fed

De loon-werkgelegenheids-kostenindex is een belangrijke indicator voor de Fed, waarbij Fed-voorzitter Jerome Powell de index in de vergadering van woensdag zelfs als “belangrijk” noemde.

Na een tweede opeenvolgende verhoging van 75 bp deze maand, ontstond de verwachting in de markt dat het ergste van het Fed-beleid misschien was ingeprijsd, en de markten waren dienovereenkomstig enigszins hersteld. Op het moment van schrijven is de S&P 500 nog eens 1,1% gestegen op de dag.

Vergeleken met de dieptepunten van juni is de aandelenmarkt nu 12% gestegen. Ondanks dat het sentiment ook aantrekt, met een kwetsbaar geopolitiek klimaat en de Fed die nog steeds van koers kan veranderen, om nog maar te zwijgen van het zeer reële probleem van een crisis in de kosten van levensonderhoud en een vertragende groei, zou het voorbarig zijn om te zeggen dat we het ergste nu hebben gehad.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% van CFD accounts verliezen geld