Nancy Pelosi, de “Queen of Stonks”, verrast opnieuw

Door:
op sep 2, 2022
Bijgewerkt: okt 8, 2022
Listen to this article
  • Nancy Pelosi verkocht voor 4,125 miljoen dollar aan Nvidia, 165 dollar per aandeel, nu $134
  • Ze blijft portfolio uitbreiden, met een vermogen van $120 miljoen en een salaris van $223.500 per jaar
  • Ze heeft recent een ommezwaai gemaakt waardoor wetgevers kunnen handelen

O, Nancy. Je hebt het weer gedaan.

Ik schreef in juli al hoe Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, een glazen bol heeft als het om de aandelenmarkt gaat. Haar bijnaam, de Queen of Stoks, zegt al genoeg.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Nvidia stort in, maar pas na de verkoop van Pelosi

Met Amerikaanse wetgevers die verplicht zijn om hun aandelenorders binnen 45 dagen in te dienen, is Pelosi volgens de wet vanaf 2012 verplicht om al haar transacties te onthullen – of die van haar man, zoals ze beweert. In een aanvraag van juli bevestigde ze dat ze 25.000 aandelen van Nvidia had verkocht.

Pelosi betaalde $165 per aandeel en pakte een meevaller van $4,125 miljoen.

De Amerikaanse regering vertelde Nvidia gisteravond om de verkoop van chips in China en Rusland te beperken. Het aandeel stortte in het nieuws en daalde momenteel met 11%. Het handelde tegen $134 per aandeel. Dat betekent dat Pelosi’s verkoop vandaag $3,35 miljoen waard zou zijn, een grove daling ten opzichte van de $4,125 miljoen die ze 5 weken geleden ontving.

Het is gewoon het nieuwste geval van vooruitziendheid van Pelosi. Mensen die aan haar twijfelen zullen zeggen dat het feit dat ze betrokken is bij het schrijven van de wetgeving voor dezelfde bedrijven die ze verhandelt de reden is, maar dat kan gewoon toeval zijn… toch?

Wettigheid

Ik kies Pelosi hier uit omdat zij de meest prominente vertegenwoordiger is die bij deze praktijk betrokken is, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Het was eigenlijk een van de weinige kwesties waarover beide politieke partijen in de VS het grappig genoeg eens konden worden. Vertegenwoordigers van het Congres hebben betoogd dat het verbieden van aandelenhandel de inspanningen om de beste kandidaten voor de baan te werven, zou belemmeren. Ik laat jou zelf beslissen of dat zinvol is.

De wet van 2012 die openbaarmaking van transacties door wetgevers vereist, heeft weinig gedaan om de praktijk van handel met voorkennis aan banden te leggen, wat de hele reden was dat het werd ingeprent. Alleen al vorig jaar toonde een onderzoek aan dat 54 leden van het Congres de wet schonden. Ter verduidelijking – de handeling verhindert de handel met voorkennis niet, het vereist alleen het melden van transacties binnen 45 dagen.

Onlangs, na toenemende publieke druk op haar duizelingwekkende portefeuillewinsten, heeft Pelosi een ommekeer gemaakt. De publieke verontwaardiging nam met name toe na berichten aan het begin van het jaar dat ze $30 miljoen verdiende op bullish call-opties van technologieaandelen – precies dezelfde waarbij ze betrokken was bij de regulering ervan.

Ommezwaai

De 82-jarige aandelenkenner heeft nu gezegd dat ze een initiatief steunt om de handel door wetgevers te verbieden. Tot dat moment lijkt het er echter op dat ze nog het meeste probeert te halen uit de huidige situatie. En voor alle duidelijkheid, nogmaals, dit zijn zowel Republikeinen als Democraten die zich met deze praktijk bezighouden.

Maar er is eigenlijk maar één Queen of Stocks. Volgens Finty hebben Nancy Pelosi en haar man een geschat vermogen van $120 miljoen. Haar salaris is $223.000 per jaar. Ik denk dat het redelijk is om te zeggen dat het aandelenverbod haar er niet van weerhoudt om eten op tafel te zetten.