Waarom leven we in een gedollariseerde wereld?

Door:
op Oct 5, 2022
Bijgewerkt: Oct 8, 2022
Listen
  • De dollar domineert dit jaar, terwijl de meeste andere belangrijke valuta's worden verpletterd
  • Dit is typerend voor onzekere en recessieve tijden, waarin beleggers massaal naar de USD trekken
  • Status wereldreservevaluta de dollar terug te voeren op een conferentie tijdens WOII in 1944

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

Zal ik je iets heel, heel engs laten zien? Bekijk de onderstaande grafiek, waar ik de prestaties van enkele van ‘s werelds grootste valuta‘s in kaart heb gebracht.

Zie je die ene die anders is dan de anderen?

Waarom is de dollar zo sterk?

Dit is eigenlijk een zeer voorspelbaar neveneffect van de wereldeconomie die zo’n strijd doormaakt. Omdat de kosten van levensonderhoud sneller stijgen dan het doel van Erling Haaland, doet de economie pijn. Centrale banken worstelen met rentestijgingen als reactie op deze inflatie, waardoor liquiditeit uit het systeem wordt gezogen. De groei vertraagt, het sentiment daalt en er is dagelijks slecht nieuws.

Of, eenvoudiger gezegd, het zijn tijden van recessie.

Ik schreef in de zomer over hoe de dollar anticyclisch presteert. Ik heb de onderstaande grafiek uitgezet die de prestaties tijdens recessies laat zien.

Deze grafiek zegt alles. In tijden van onzekerheid en recessie wordt de dollar sterker. Op dit moment beleven we onzekere tijden. En dus wordt de dollar sterker. Het is simpel.

Waarom wordt de dollar sterker in zulke onzekere tijden?

De dollar wordt sterker als de markten wiebelen, omdat hij wordt gezien als de veiligste van alle veilige havenactiva. Terwijl angst de markten treft, trekken beleggers naar wat het veiligst is – en er is niets steviger dan de dollar in de ogen van beleggers.

Dit patroon wordt ook versterkt door het verschil in rentetarieven in vergelijking met andere valuta’s. De VS waren Europa, het VK en de meeste andere regio’s ruim voor met de renteverhogingen van de Federal Reserve.

De hogere tarieven die in de VS worden geboden, dienen om meer kapitaal aan te trekken om te profiteren van hogere opbrengsten, waardoor de dollar aantrekkelijker en sterker wordt. Bovendien vertraagt de hoge rente de economie en koelt ze de inflatie af, wat betekent dat beleggers verwachten dat de dollarinflatie meer vertraagt dan andere, wat opnieuw de aantrekkelijkheid ervan als een actief accentueert.

Geschiedenis

Maar hoe is de dollar op dit punt gekomen? Het kan zelfs worden teruggevoerd tot 1n juli 1944, op een conferentie in New Hampshire die bekend zou worden als Bretton-Woods. Terwijl de Tweede Wereldoorlog voortduurde, kwamen afgevaardigden van over de hele wereld bijeen om een nieuwe economische wereldorde te bespreken.

Het doel was om het economische beleid van na de Eerste Wereldoorlog te vermijden, dat werd gezien als een factor die bijdroeg aan de Tweede Wereldoorlog – met name de ineenstorting van de gouden standaard en protectionisme. Het doel van de conferentie was om groei op lange termijn, meer samenwerking tussen naties en het vermijden van internationale valutaspeculatie, die als zo schadelijk werd beschouwd, te vergemakkelijken.

De VS hadden zich tegen die tijd gevestigd als de belangrijkste economische macht ter wereld. Terwijl de conferentie werd gepresenteerd als een open discussie, waren het in werkelijkheid de VS die het beleid dicteerden met kleine concessies aan andere invloedrijke landen zoals het VK, wiens delegatie werd geleid door de wereldberoemde econoom John Maynard Keynes.

Uit de bijeenkomst kwam de vorming van de Wereldbank en het IMF. Zo kwam ook de basis voor de dominantie van de Amerikaanse dollar, die vandaag de dag nog steeds aanwezig is.

Keynes wilde een wereldwijde centrale bank met een wereldwijde valuta, de bancor. Dit zou echter niet vliegen met de VS, die erop stonden dat alle valuta’s in plaats daarvan aan de dollar zouden worden gekoppeld, en de dollar zou op zijn beurt aan goud worden gekoppeld. De VS hebben hun zin gekregen.

Twee organisaties – het IMF en de Wereldbank – zouden toezicht houden op de overeenkomsten om ervoor te zorgen dat alle landen zich aan de regels hielden. Het IMF in het bijzonder werd opgericht zodat de VS in wezen alle belangrijke beslissingen zou sturen.

Gouden standaard valt in 1971

In 1971 kondigde president Nixon aan dat de goudstandaard zou worden afgeschaft omdat de goudreserves van de VS en de enorm dure dollar het systeem onder druk zetten. Het was een geweldige show van kracht en liet echt iedereen zien wie de soort valuta-voedselketen was.

Vanaf dat moment tot nu hebben we in een gedollariseerde wereld geleefd – gesteund door niets anders dan de beroemde dollar.

Nu ontwikkelingslanden gedwongen worden om in dollars luidende schulden van het IMF te lenen, veroorzaakt de stijgende dollar echte problemen – iets wat leidde tot de Latijns-Amerikaanse schuldencrisis in de jaren ’70 toen een groot aantal landen hun schuldverplichtingen niet nakwam, waardoor ze in wezen jarenlang verbannen uit het internationale financiële netwerk.

Dit heeft er alleen maar toe geleid dat de kloof tussen de VS en alle anderen groter is geworden, en de dollar is steeds sterker geworden. Er zijn verschillende landen – Ecuador en El Salvador zijn twee voorbeelden die ik onlangs heb bezocht – die gedwongen zijn hun valuta op te geven tijdens een ineenstorting. De dollar is de enige natuurlijke oplossing. Verwacht dat Venezuela zal volgen zodra (als?) de aanhoudende crisis daar ooit afneemt.

Laatste gedachten

Terwijl de economie weergalmt, leert de geschiedenis ons dat de dollar zal blijven sterker worden totdat we aan de andere kant van deze pijn uitkomen. In een gedollariseerde wereld drukt de veerkracht van de USD de druk op landen over de hele wereld iets meer uit.

Mijn gevoelens over de economie zijn bearish en ik denk dat de winter gruwelijk zal zijn. Voor mij zal ik niet snel euro’s, ponden of iets anders dan USD willen vasthouden. We hebben nog een lange weg te gaan voordat we over deze puinhoop heen zijn.

In het belang van de meeste landen over de hele wereld hoop ik dat ik het mis heb. Maar de geschiedenis zegt iets anders. Ik denk dat we zullen zien.