COVID heeft de toch al grote ongelijkheid vergroot

Door:
op Oct 17, 2022
Listen

De gelddrukbonanza van de afgelopen jaren is goed gedekt. Wat niet genoeg aandacht krijgt, is de massale ongelijkheid waartoe het leidt.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

Laten we het kort samenvatten. Er is de afgelopen jaren meer geld gedrukt dan ooit in de geschiedenis. Kijk eens naar de onderstaande grafiek:

Deze grafiek toont de geldhoeveelheid van M1. Dat is geld dat in wezen zeer liquide is – denk dus aan contant geld, cheques en reischeques (als ze nog bestaan?).

Kijken naar de geldhoeveelheid van M2 kan hier misschien meer indicatief zijn. Dit breidt zich uit met de geldhoeveelheid M1 maar ook spaar- en termijndeposito’s, depositocertificaten en geldmarktfondsen. Dus denk iets minder liquide geld maar toch, nou ja, geld (vrij veel).

Ik heb dit ook grafisch weergegeven om de effecten van COVID te laten zien:

https://app.flourish.studio/visualisation/11496858/edit

Om eerlijk te zijn, zou je kunnen stellen dat geen van beide de beste statistieken zijn om in deze context te gebruiken. Misschien wel het beste van alles is de balans van de Fed, waarvan ik je kan zeggen – het is ook niet prettig om te lezen.

Hier komt het inflatoire beest

Copy link to section

Dus waar gaat al dit geld naartoe? Het moet ergens heen, toch? Welnu, het antwoord is inflatie (iets waar ik altijd om heb gehuild). Geld wordt minder waard. Het is simpel – als je één goudstaaf hebt en er is geen ander goud in je dorp, dan gok ik dat die goudstaaf een aardige cent kost.

Maar wat gebeurt er als een gokker in de kroeg duizend goudstaven in de achtertuin ontdekt en ze op de lokale markt uitdeelt? Ik gok dat een goudstaaf minder waardevol wordt – en de prijzen van echte goederen zoals melk, brood en pindakaas stijgen nu in termen van goud.

Dat is hetzelfde als wat er het afgelopen jaar met geld is gebeurd. En tenzij je onder een steen hebt geleefd, zul je gemerkt hebben dat de inflatie nu is gevolgd. Het is een heel eenvoudige wiskundige relatie.

Wat heeft dit met ongelijkheid te maken?

Copy link to section

Dus dat is logisch. Druk geld af, zorg voor inflatie.

Maar denk hier eens over na: inflatie die doordringt in de prijs van alledaagse goederen, doet de mensen aan de onderkant meer pijn. Dit komt omdat ze een groter percentage van hun inkomen besteden aan alledaagse goederen, zoals voedsel en energie.

Ten tweede – en belangrijker – is dat alle inflatie ook zijn weg vindt naar de activaprijzen. Huizenprijzen stijgen mee met de inflatie, net als brood en melk. Kijk wat er gebeurde met al het geld dat tijdens COVID werd gedrukt – de aandelenmarkt boekte absoluut buitensporige winsten.

In feite steeg de aandelenmarkt met 550% vanaf het dieptepunt van 2008 tot het hoogtepunt eerder dit jaar. En raad eens wie eigenaar is van huizen en aandelen en al deze stijgende financiële activa? Dat klopt – rijkere mensen. Inflatie is de grootste aanjager van ongelijkheid in de moderne samenleving.

Maar dit geld bijdrukken verergert alleen maar een trend die al heel lang aan de gang is. De onderstaande grafiek is nogal triest en symboliseert voor mij echt de dood van de Amerikaanse middenklasse.

Hoewel dit al heel lang aan de gang is, is de divergentie in de afgelopen jaren merkbaar in de bovenstaande grafiek.

Wil je nog een leuk feitje om af te maken hoe grimmig deze situatie is? De rijke Forbes-lijst heeft in 2020 meer aan hun rijkdom toegevoegd dan ooit sinds de lijst de rijkdom bijhield. Dat komt door deze gelddruk die al deze financiële activa opdrijft. En wat gebeurde er in 2020? Dat klopt, een wereldwijde pandemie, met zo velen die verhongeren van hun salaris, hun levensonderhoud.

Maar degenen die thuis konden zitten en een trui konden aantrekken, terwijl ze inlogden vanuit hun slaapkamer, waren OK. En meer dan dat, degenen die activa bezaten, floreerden zelfs.

Zoals ik al zei, geld drukken en inflatie hebben een wiskundige relatie. Maar dat geldt ook voor ongelijkheid – vergeet dat niet.

Beurs